Начин на живот

6 свещени думи на санскрит

Коя дума от списъка е ваш личен фаворит?

6 свещени думи на санскрит

Снимка: Artem Beliaikin/Unsplash

Санскритските думи са свещеният език на индуизма, будизма и джайнизма. Смята се, че те превръщат начина на мислене в концепция за живота. Друго разпространено твърдение пък гласи, че водещите принципи на съществуването могат да бъдат разбрани най-добре единствено чрез употребата на санскрит.

В съвременните времена санскрит се ползва по-често, отколкото си мислите, при това не само сред йогистите. Карма, нирвана и чакра са древни санскритски думи, които присъстват в речта ни. Сега може да добавите още няколко думи на санскрит, които дори да не доведат до извисяване на съзнанието, то поне със сигурност ще обогатят общата ви култура. 

Окултистите биха посъветвали да ги запишете и съхранявате някъде под ръка, а всеки път, щом почувствате необходимост от невидима подкрепа, да си повтаряте желаната магическа дума.

Santosha – Доволство

Сантоша означава намиране на усещане за доволство, независимо от обстоятелствата. Не е необходимо всичко да върви по плана ни, за да имаме мир. Напротив, трябва да благодарим за това, което имаме и преживяваме сега.

Ananda – Блаженство

Ананда означава състояние на пълна радост и удовлетворение. Това е връх на щастието, където се чувствате, че нищо не може да ви отклони от силното вълнение. Ананда е мястото, където всеки от нас иска да бъде, когато мисли, че е наистина щастлив. Тази дума повдига духа на човек.

Mantra – Инструмент на съзнанието

Мантра често се възприема като вид молитва, но това е погрешно. Мантра е сакрална фраза, която се нашепва или тананика тихо, за да ни води по пътя на нашето предназначение или предпочитан начин на живот. Мантрата не само има силата да трансформира обстоятелствата, но още по-важно – трансформира съзнанието на човека, който я повтаря.

Satya – Истина

Тази санскритска дума представлява абсолютната чистота. Простата истина. Сатия означава казването на истината и осъзнаването на всички аспекти. Това е дисциплина по практикуване на позитивни ценности. Сатия също означава да намериш личната си истина. Докато да бъдеш честен с другите, е важно, то да си честен със себе си, позволява да намериш истинската си същност и призвание.

Saucha – Чистота

Чистотата не включва само физическата такава, напротив, много по-дълбоко е. Сауча представлява също чистота на духа и емоциите. Трябва да се освободите от токсините на страха, завистта и гнева, за да бъдете наистина щастливи. Те блокират духа ви и заключват емоциите. За да продължите напред, трябва активно да им се противопоставите.

Prana – Мъдрост

Не става дума за мъдростта, която се натрупва с годините и живота, тази, която се обуславя от опита. Прана е духовната мъдрост, която достига много по-далеч от образованието и преживяванията.


Махатма Ганди: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“