Начин на живот

7 приказни места за пешеходен туризъм в Европа

Европа ни предлага  пътеки в света, които да задоволят вътрешния ни копнеж по природата

7 приказни места за пешеходен туризъм в Европа

снимка: Pexels / Pixabay

Понякога не е необходимо да отидем до някоя далечна точка, за да погледнем на света с развълнувани очи. Смело можем да гласуваме в полза на туристически дестинации, които се намират сравнително близо до нас. Европа ни предлага едни от най-известните пътеки в света, нетрадиционни преходи и приключения на открито, които да задоволят вътрешния ни копнеж по природата. От лесни дневни походи до дълги преходи, днес ви представяме класация на част от най-добрите туристически дестинации в Европа, които да добавите към списъка си за пешеходен туризъм, препоръчани от сайта Trip Savvy.

Национален парк Казбеги (Грузия)

Република Грузия е една от най-добре пазените тайни на Европа, когато става въпрос за пешеходен туризъм. На три часа път с кола северно от столицата на страната Тбилиси се намира Националният парк Казбеги. Разположен в северната част на Кавказките планини, Казбеги е третият най-висок връх в Грузия.

Ако изберете да отседнете в град Степанцминда, можете да се разходите до църквата Гергети Троица за панорамна гледка. Ако времето позволява, продължете до ледника Гергети. В планината може не само да се разходите, но и да се насладите на някои местни деликатеси, например хачапури (Khachapuri) - прочутите сладкиши, пълни със сирене, или месести грузински кнедли (Khinkali). А гледките със сигурност заглаждат угрижените бръчки по лицето.

Има още...


Национален парк Дурмитор (Черна гора)

На пръв поглед бижуто на Черна гора е Котор, където старомодният запазен средновековен град се допълва от великолепния Которски залив. Но черногорският национален парк Дурмитор предлага девствена пустиня, която все още не е в лапите на масовия туризъм.

Има много пътеки, от които да избираме, включително седемчасово пътуване до Боботов кук - най-високата точка на планината Дурмитор (част от Динарските Алпи). Многодневен преход е възможен и по маршрута за дълги разстояния Via Dinarica, който пресича Динарските Алпи от Албания до Словения и преминава през Черна гора. Мястото зарежда и влива допълнителна енергия в краката. Дивият къмпинг е разрешен в парка, но за тези, които искат да спят под покрив, планинският град Жабляк предлага хостели и къщи за гости.

И още...


Национален парк Триглав (Словения)

Националният парк Триглав в Словения е дом на Юлианските Алпи и най-високата точка на страната - Триглав. Тук ще разполагате с някои от най-добрите гледки към Алпите: езера с ледници, скалисти терени, клисури и живописни долини, където можете да станете едно с дивата природа.

Отседнете до езерото Бохин, откъдето можете лесно да поемете по пътеките чрез обширна транзитна транспортна система през летния сезон. От езерото Бохин можете да разгледате долината на Седемте езера, водопада Слап Савица и ждрелото Мостница или да започнете прехода си до Триглав. Можете да стигнете до езерото Бохин от Любляна с автобус за два часа. Входът в националния парк е безплатен и къмпингът е разрешен само на определени места. Природата предлага на всеки гост добре скроен разкош по неин вкус.

И още...


Планинска верига Високите Татри (Полша и Словакия)

Част от Карпатите, планинската верига Високите Татри се простира на границата на Полша и Словакия - всъщност, пътеките тук често се преплитат. Макар и не толкова високи, колкото Алпите, Високите Татри не са толкова пренаселена туристическа дестинация, която предлага зашеметяваща природна красота и пейзажи.

Има безброй еднодневни походи и многодневни маршрути: пътеката до Риси - най-високия връх в Полша и седмия най-висок връх в Словакия, е един от най-популярните. Повечето туристически пътеки се намират от словашката страна, най-лесният достъп до Високите Татри е от Закопане, на по-малко от два часа път от Краков. Колкото до величествените закони на природата - те проникват до самия корен на нещата.

И още...


Доломитите (Италия)

Този обект от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство заслужава репутацията си на туристическа дестинация от световна класа заради своите планински пейзажи, скалисти върхове и изумрудени езера. Накъдето и да се обърнете, има много възможности за дневни походи, включително пътеката до известната забележителност Tre Cime di Lavaredo и до най-високата точка Мармолада (3340 м).

За по-авантюристично настроените, мрежата Alta Via предлага разнообразни маршрути, включително през ферати (железни пътеки), които изискват оборудване за маневриране по железни въжета, стъпала и стълби. Който и маршрут да изберете, ще се насладите пълноценно на преживяването.

И още...


Национален парк Тейде (Тенерифе, Канарски острови, Испания)

Планината Тейде – още един обект от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство, е вулкан, разположен на остров Тенерифе, с височина от 3750 м, това е най-високата точка в Испания. Посетителите на националния парк могат да прекарат деня в разходки по мрежа от пътеки, които водят до причудливи геоложки образувания. Когато очите ни най-после свикнат, си даваме сметка, че сме застанали лице в лице с шедьовър.

Ако имате време, можете да направите многодневен преход и да останете за една нощ в убежището Altavista del Teide. Оттук можете да се отправите по изгрев слънце до върха на планината Тейде или да се качите на кабинков лифт, за да изминете последните метри до върха. Транспортът в парка е ограничен, затова се препоръчва да наемете кола. Ако не можете да резервирате престой в убежището, има малко гостоприемно селце на около 30 минути от входа на парка.

И още...


Остров Мадейра (Португалия)

Мадейра е известна със своите левади - напоителни канали, уникални за региона, а разходка ще преведе туристите през буйните, зелени пейзажи, до множество водопади, гледки към океана и вулканични скални басейни. Тези, които желаят да се изкачат до върха, могат да го направят, като покорят Пико Руиво - най-високата точка в Мадейра (1862 метра), или Пико до Ариейро, който е третият най-висок връх. Въпреки че има система за обществен транспорт, наемането на кола е най -лесният начин да стигнете до туристическите пътеки на Мадейра. Островът привлича туристи през цялата година, но за да избегнете тълпата, най-добре е да го посетите през пролетта или есента, когато можете да оцените най-пълно блаженството на спокойствието.

 

Созопол влезе в класация за най-добрите малки градове в Европа