Начин на живот

7 тактики, които превръщат негативното в позитивно

Саморазрушителното действие на черните мисли

7 тактики, които превръщат негативното в позитивно

Позитивното отношение към живота днес е поставено пред сериозно изпитание. Няма нужда от шеги тип "Най-негативната дума на 2020 година е Позитивен", за да сме сигурни в това. 

Хората, които имат силни прояви на негативизъм, са много по-склонни да си представят катастрофални сценарии. Сериалът в главите на най-обезпокоените вероятно се казва Worst-case Scenario. Те често са убедени, че независимо какво правят, ще се разболеят от Covid-19, а въпрос на време ще бъде и членовете на техните семейства също да се разболеят. Можете да си представите какво е саморазрушителното действие на подобни мисли.

Негативното мислене е заложено в нас от праисторическите времена, когато страхът ни е опазил като вид. В наши дни често може да е прояви като следствие от преживяна травма. Все пак не забравяйте, че винаги имате избор за нагласите и очакванията, които носите. Можете да изберете да поставите на изпитание негативността си и да приемете по-реалистична и балансирана гледна точка. Това ще ви позволи да сведете до минимум стреса и да увеличите максимално радостта си по време на пандемията, а и извън нея.

Онлайн изданието OMTimes Magazine, профилирано в сферата на личностното израстване, е синтезирало няколко лесни мисловни трикове, чрез които още днес можете да промените живота си. Или поне своята лична представа за него – гарантирано. 

Спечелете перспектива 

Направете крачка назад и вижте голямата картина. По-малко вероятно ще е да се съсредоточите върху негативното, ако си създадете навик да правите това. Не става въпрос за изкуствен оптимизъм, а за по-реалистичен поглед върху нещата.

Намерете баланс

Има разлика между това да сте внимателни и отрицанието. Няма нужда да се отрича, че навън и наоколо дебнат опасности, но също не забравяйте, че не всичко е опасно. Така се калява човешкият темперамент. 

Практикувайте благодарност

Лесно е да сравнявате себе си с другите и да мислите, че ви се случва най-лошото, но това вероятно не е вярно. Защо не опитате да сложите трезви оцени на всичко, което имате. Ще бъдете много по-щастливи, ако работите върху това да сте благодарни за здравето, семейството, приятелите и живота си като цяло.

Изградете оптимизъм

Може да е трудно да погледнете на пандемията например откъм светлата й страна, но трябва да опитате. По-добре е за вашето здраве и за настроението ви да виждате чашата както наполовина пълна, така и наполовина празна. Много по-малко стресиращо е да си представим евентуален положителен резултат, отколкото да се обсебваме по най-лошия възможен сценарий.

Ценете осведомеността

Всички имаме способността да забележим една растяща тенденция към негативизъм. Това е моментът, в който трябва да сменим на по-ниска предавка. Да потърсим повече информация или да се доверим на авторитетно за нас мнение. Колкото по-осъзнат и информиран е един човек, толкова по-овластен става.

Изключете вътрешния си критик

Когато този вътрешен глас се засили и зазвучи истерично или свръх критично, кажете му да млъква. Когато се опита да ви завлече на тъмно място, изберете да отидете към светлината. Вътрешният критик е просто сбор от целия негативизъм, който сте приели в детството. Не е нито честен, нито верен. Отхвърлете всички неприятни неща, които казва.

Развивайте устойчивост

Това е способността да използвате трудните моменти от живота като възможности за учене и растеж. Талантът да превръщате лимоните в лимонада. Пандемията ни ограничава в много посоки, но също така ни предлага и много възможности – да станем по-силни, по-смели, по-мъдри, по-екологично ориентирани и по-любящи.

 

Време е за среща: 3 невероятни идеи, които ще ви помогнат да прекарате страхотно