Начин на живот

72-годишна италианка тръгна пеша по стъпките на Марко Поло

Виена Каммарота ще извърви легендарния Път на коприната, който преминава през 15 днешни държави

72-годишна италианка тръгна пеша по стъпките на Марко Поло

Снимка: Pixabay

72-годишна италианка се впусна в епично пътешествие по стъпките на пътешественик Марко Поло. Виена Каммарота е тръгнала по древния търговски път на коприната от Венеция - родното място на Поло и крайната й точка е Пекин. По план, тя трябва да измине около 22 000 км през 15 страни и трябва да пристигне в китайската столица през декември 2025 г.

Каммарота е запален пътешественик и извървява пеша десетки километри на ден в продължение на повече от 30 години. Тя вече е обиколила Тибет, Палестина, Израел, Патагония и Мадагаскар пеша. Преди да тръгне по пътя на комприната в стъпките на Марко Поло, Каммарота каза, че е готова да пробва силите си на силно контрастен терен и различни климати по маршрута от Венеция до Пекин. Тя ще премине през Европа, Мала Азия, Монголия и степите на Азия, ще подложи тялото си на различни температурни разлики и ще смени няколко културни зони.

 

„В началото на пътуването винаги изпитвам едно и също чувство – леко съм нервна и се вълнувам много“, каза 72-годишната приключенка. Освен с раница, тя е оборудвана с GoPro камера, с която да заснема всяка крачка от своето пътешествие. Каммарота има и телефон с приложение, с което лекарят й може да наблюдава здравословното й състояние от разстояние.

„Ще има големи предизвикателства, като например студът в Монголия, но аз съм готова“, казва италианката. От Северна Италия тя ще премине в Словения, след това ще се отправи към Хърватия, Сърбия, България, Турция, Грузия, Иран, Туркменистан, Азербайджан, Узбекистан, Киргизстан, Казахстан, Монголия и накрая ще влезе в Китай. Докато стигне до Пекин, тя ще навърши 75 години.

Италианката се надява да попадне на добри домакини по пътя си:

„Не защото се опитвам да спестя пари, а защото искам да имам директен контакт с хората и да мога да разкажа историята на страните, през които преминавам чрез домакините ми там“, каза Каммарота. И добави, че семейството й може да се присъедини към нея в някой етап от пътуването, но за не повече от ден-два. Смелата италианка е посланик на Archeoclub Italia - асоциация за опазване на културното наследство. 

 

Пътешественикът Марко Поло тръгва от Венеция през 1271 г. на 17-годишна възраст и прекарва повече от 20 години на път из Европа и Азия по маршрут, който по-късно става известен като Пътят на коприната. Вероятно Поло е най-известният европеец, пътувал по този маршрут, но става истински прочут, след като се завръща в родината си и написва книга за приключенията си. Книгата се превръща в един от първите бестселъри в света.

Каммарота ще пътува с италиански и украински знамена като описва пътешествието си като „шествие за мир“.