Начин на живот

8 причини да посетите Русе

"Малката Виена"

8 причини да посетите Русе

Снимка: Александра
Кеят в Русе

Всяко пътуване ни зарежда с нови емоции и уникални преживявания. Точно това ви предстои и в град Русе. Един от най-красивите градове в България, често наричан "малката Виена", е изключително вълшебно място, изпълнено с пъстри цветове и красиви кътчета, богата история и голямо разнообразие от културни мероприятия.

1. Духът на Виена

Една от причините много хора да го наричат "малката Виена" е архитектурата в централната му част, която наподобява тази на големите градове в Западна Европа. В този, на пръв поглед малък град, има над 260 архитектурни паметника, от които 13 са с национално значение. Някой от най- впечатляващите архитектурни забележителност в града са Доходното здание,  паметникът на свободата, дворецът Батенберг (Историческият музей), и трите построени по проекти на виенски архитекти. 

 

 

И още...


2. Романтика край реката

След като сте се разходили в центъра на града, ви препоръчвам да се насочите към кея на града, който е на не повече от 10 мин. пеша от центъра, и да се насладите на релаксираща разходка покрай река Дунав. Докато обикаляте, ви съветвам да посетите някое от заведенията, намиращи се по кея и да опитате специалните рибни дунавски деликатеси. За най-красива гледка и топ локация ви препоръчвам ресторант "Понтона", който се намира в самата река. 

3. Спиращите дъха залези

Докато се наслаждавате на речна риба и хубаво питие, обърнете внимание на зашеметяващите залези. Просто не мога да намеря думи да ви опиша това вълшебство! Всеки, който е бил или живее в Русе ще ви потвърди, че това е градът с едни от най-пъстрите и красиви залези. Сякаш някой ги е нарисувал... определено всеки трябва да изпита чувството, просто да седиш и да се наслаждаваш на тази нечовешка гледка.

4. Културният живот

Освен красива архитектура, дългогодишна история и спокойната атмосфера, Русе предлага и множество културни развлечения. Насладете се на спектакли в Русенската опера, както и в Драматичен театър „Сава Огнянов“.


5. Мартенските музикални дни

Със сигурност сте чували за фестивалът "Мартенски музикални дни", а ако не сте, сега ще ви запозная. Международният фестивал Мартенски музикални дни е една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България, фестивал с висока културна стойност. Всяка година събитието привлича стотици туристи, любители на музиката и музиканти от цял свят. 

6. Green Rock Fest Ruse

За почитателите на рока, това е за вас! Green Rock Fest Ruse стартира през 2009 с цел да даде шанс на групи в началото на кариерата си да изпълнят музиката си, да намерят приятели и да свирят на една сцена с местни и световни звезди, да се грижат за природното наследство. Оттам идва и името на фестивала. Това е една уникална възможност да чуете бъдещите таланти на България и да се насладите щура и забавна атмосфера. 

7. Международен тунинг фестивал "Маска"

Ако сте фенове на коли и автомобилни състезания, определено ще се изкефите на това три-дневно събитие. "Маска" включва разнообразна програма, на която ще видите: дрифт шоу, офроуд, тунинг изложение, картинг, кар аудио, голяма сцена, автокино, beach bar и още много забавления. Да не забравяме и вечерният концерт, на който участвали изпълнители като 100 Кила, Александър Сано, СкандаУ и др. 

8. Нощният живот

Изброих ви някой от най-забележителните и красиви места в Русе, но не мога да не завърша с щурият нощен живот на града. Знаехте ли че в Русе е една от най-големите дискотеки на балканите? ShowRoom XS привлича купонджии от целия Балкански полуостров с невероятните си купони и множество гостуващи изпълнители. А ако не сте по дискотеки, на главната улица (ул. Александровска), сред множеството красиви сгради, ще откриете голямо разнообразие от барове.