Начин на живот

9 обекта на ЮНЕСКО в България, които задължително да посетите

Кои от тях все още не сте видели с очите си?

Ако сте почитатели на културния туризъм, архитектурните шедьоври и забележителностите с историческо значение, не може да не знаете какво е ЮНЕСКО – Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Списъкът за световно културно и природно наследство на организацията е ценен пътеводител през туристическите дестинации у нас и в чужбина. 

Интересно, но и някак тъжно е, че за историческите и архитектурни обекти по света знаем повече, отколкото за тези у нас. Въпреки че България е приемник на древни цивилизации – траки, римляни, византийци и прабългари са оставили по нашите земи изключително ценни архитектурни и исторически артефакти, които доказват богатството на културите им. Те са разпръснати из цялата страна, като превръщат родината ни в една от най-атрактивните дестинации за пътуващите хората, които се интересуват от история и култура. Освен с тези съкровища България се гордее и с красива природа и невероятно биоразнообразие, което се съхранява в парковете и резерватите на страната. 

Вижте кои са топ забележителностите на България, част от богатото ѝ културно и природно наследство, оценени от ЮНЕСКО.

Рилският манастир

Рилският манастир е един от символите на България, не само защото е най-големият манастир в България, а и защото е символ на съхранената българска вяра през византийското владичество и османското господство. Създаването му е свързано с живота на българския светец Иван Рилски, който основа манастира и остава да живее в него до края на живота си. През 14 в. светата обител се превръща в солидно укрепен и внушителен комплекс, благодарение на местния феодален владетел севастократор Хрельо. Той строи пететажна отбранителна кула с бойници, известна като Хрельовата кула, като до нея издига църква, разрушена през 19 в.

При завладяването на България от Османската империя, манастирът оцелява, но по-късно е обезлюден от разбойнически нападения. Възстановен е през 1460 г. от трима братя, които издействат от султан Мурад II разрешение за връщане на мощите  на св. Иван Рилски в манастира. Връщането на мощите на светеца е превърнало във всенародна демонстрация на неугасващия български дух.

Има още...


Мадарският конник

Мадарският конник е единствен по рода си в Европа. През 1979 година влиза в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, а три десетилетия по-късно е обявен за най-значимия български символ след проведената национална анкета. Той всъщност е средновековен барелеф, изсечен на отвесна скала близо до днешното село Мадара в Североизточна България, като доказано е единственият скален релеф в Европа от периода на Ранното средновековие.

Въпреки че са минали повече от 1000 години от създаването му, върху камъка все още се вижда изображението на конник с копие, ранен лъв, паднал в краката на коня, и ловно куче. Точната година на създаването на релефа не е известна и учените не са постигнали единодушие за личността на изобразения ездач.

И още...


Боянската църква

Боянската църква "Св. св. Никола и Пантелеймон" е средновековна българска църква, намираща се днес в софийския квартал "Бояна" в подножието на Витоша. Тя е един от културните символи на България, като постройката ѝ е двуетажна, в която долният етаж е криптата, а горният – семеен параклис. Най-старата част на църквата е построена в края на X – началото на XI в. в рамките на крепостта Бояна, като се различават общо три периода на строителство. Най-голямата художествена и историческа ценност са няколкото слоя стенописи, които и до днес спират дъха на посетителите. Сред изображенията по стените на църквата могат да се видят различни изображения на Исус Христос и Света Богородица, български царе и почитани от християнството светци. 

Боянските стенописи са с високи художествени качества и са неоспорим принос в европейската художествена култура. Портретите на Калоян и жена му Десислава са най-старите рисувани в натура портрети в българската живопис. Те са облечени тържествено, а Калоян поднася модел на църквата към изписания до него Свети Никола, комуто тя е посветена.

И още...


Ивановските скални църкви

През 1979 г. ЮНЕСКО включва в списъка си комплекса от скални църкви край село Иваново "Св. Архангел Михаил". Той се намира на 22 км от град Русе, в близост до село Иваново, в границите на Природен парк "Русенски Лом". Системата от стъпала в скалите дава достъп на посетителите до различните църкви и параклиси в района. Манастирският комплекс, който обединява скалните храмове, е кръстен на Свети Михаил и е основан в началото на 13 век.

Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения, като шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ – ХІV век. По време на Второто българско царство (ХІІ – ХІV в.) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център, като надписите по стените на килиите дават информация за важни исторически събития.

И още... 


Казанлъшката тракийска гробница

Оригиналната тракийска гробница от ІV – ІІІ в. пр. Хр. се намира в парк "Тюлбето" в Казанлък – тя е запечатана, за да се запазят уникалните й стенописи, но в близост до нея е изградено точно копие на гробницата, което е достъпно за туристически посещения. Казанлъшката гробница е един от най-значителните паметници на тракийската култура в българските земи, като е открита случайно през 1944 г. 

По своя архитектурен план тя принадлежи към куполните гробници, характерни за гробната архитектура на Тракия от края на V до началото на III в. пр. н. е.  Разположена е в южната част на надгробна могила и се състои от три помещения – правоъгълно преддверие, тесен тухлен коридор (дромос) и тухлена гробна камера с кръгъл план и камбановиден купол. 

И още...


Свещарската тракийската гробница

Свещари е село, което попадна в светлините на прожекторите през 2000 година, когато край него беше отворен за посещение археологическият резерват "Сборяново".  Най-забележителното в него е трако-елинската гробница, в която се вярва, че са положени останките на владетеля на гетите Дромихед.

За жалост, тя е разграбена още преди векове, но до наши дни се е запазила уникалната вътрешна и външна архитектура, която включва детайлни украси и величествени скулптори (като до онзи момент се е смятало, че траките не познавали скулптурното изкуство). Комплексът, освен че е в списъка на ЮНЕСКО, е и част от Стоте национални туристически обекта.

И още... 


Старият град в Несебър

Несебър е един от най-старите градове в Европа и е разположен на 36 километра североизточно от Бургас. Поради уникалната комбинация от древна история и възрожденска архитектура той е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1983 г. Археологическият резерват е разположен на малък полуостров, свързан с другата част на града с тесен провлак.

През Античността градът е наричан Месамбрия, през Средновековието Месемврия, а по-късно става и Несебър. За вековната история на Стария Несебър свидетелстват множеството археологически находки, като голяма част от тях могат да бъдат разгледани в Археологическия музей. В отделни зали на музея е проследено съществуването на града по времето на траките, Римската и Византийската империя и Българската държава. По време на цялото си съществуване градът винаги е бил ограждан от крепостни стени, останки от които са запазени и до днес, а според легендите в града е имало около 40 църкви.  

И още...


Национален парк "Пирин"

Националният парк "Пирин" е разположен в югозападна България, като в него има много природни забележителности (напр. ледникови езера и гъсти борови гори) и богато биоразнообразие. В рамките на Националния парк се намират два природни резервата – "Баюви дупки – Джинджирица", който е един от най-старите резервати в България, и резерват "Юлен". Биоразнообразието му е представено от 1315 вида висши растения, 2000 вида безгръбначни животни, 200 вида гръбначни и 159 вида птици.

Множеството туристически маршрути дават достъп до множество туристически забележителности, като информационният център за туристи се намира в Банско.  Байкушевата мура е най-важният екземпляр в Пирин  се намира на 1930 метра надморска височина. Разположена е в близост до хижа "Бъндерица" до пътя от Банско за хижа "Вихрен", а възрастта ѝ се оценява на повече от 1300 години, което я прави най-старото иглолистно дърво в държавата и едно от най-старите дървета в света. 

И още... 


Езерото Сребърна

Сребърна е единственото голямо езеро, запазено след пресушаването на многобройните блата и езера по дунавското ни крайбрежие. Заради редките и застрашени видове птици, които гнездят или почиват там по пътя си на юг през 1983 г. езерото Сребърна е включено в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Биосферният резерват близо до село Сребърна се намира на 2 километра южно от река Дунав и на 16 километра западно от Силистра. Целта е да се запази уникалното биоразнообразие на езерото, което е популярно сред българската и европейската научна общност от началото на ХХ век.

 

5 еднодневни маршрута в близост до София