Начин на живот

9 от най-красивите коледни базари в Германия

9 от най-красивите коледни базари в Германия


Снимка: Instagram /@heidelberg4you

Коледните базари в Германия запалиха светлините си и за мнозина това е официалното начало на празничния сезон, отбелязват германските медии

В Аугсбург, Берлин, Франкфурт и Улм коледните базари ще привличат посетители с греяно вино, пунш, братвурст, коледна украса и музика, занаятчийски подаръци, свещи. Повечето празнични базари в Хамбург също отварят врати в понеделник, като най-популярният вероятно ще бъде традиционният коледен базар при кметството, където градските власти очакват около 3 млн. посетители.

Кметът на Франкфурт Майк Йозеф откри централния коледен базар в понеделник и запали около 25 000 енергоспестяващи LED светлини на огромната елха.   

Ето дестинациите, които си заслужават. 

 

Къде: Франкфурт
Кога: 27 ноември - 21 декември 

Потопете се в духа на Коледа с един от най-големите коледни базари в Германия. Величественото  30-метровото коледно дърво  всяка година блещука с хиляди разноцветни светлинки. Базарът e c 600-гoдишнa история и e изключително впечатляващ и разпознаваем заради  богато декорирани щандове и вĸycни печени ябълки.  Насладете се и на живата коледна музика. Изкусната декорация, живописната обстановка и отблясъците от безбройните светлини са впечатляващи. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by greatif (@greatif_media)

 

Къде: Дрезден 
Кога: 29 ноември - 24 декември

Базарът в Дрезден води началото си от 1434 година! От тогава до сега на площад Altmarkt се събират търговци на празнични стоки и украси, които са известни в цяла Германия. В центъра на площада се издига огромна елха и календар, който всяка година е различен. Друга атракция е 14-метровата дрезденска коледна пирамида - най-голямата по рода си.   

Най-красивият коледен базар в Германия е Dresdner Striezelmarkt - според потребителите на големия туристически портал Travelbook.  И тази година той ще се проведе за 589-и път.

 


 Leipziger Weihnachtsmarkt

Къде: Лайпциг
Кога: от 22 ноември до 23 декември 2023 г. 

Коледният базар в Лайпциг е един от най-старите и най-големите в Германия - традицията датира от XV век. Тази година повече от 300 коледни маси ще бъдат разположени на историческия площад Marktplatz, украсен с масивна коледна елха от саксонски смърч. Други акценти са, разбира се, кулинарните изкушения, традиционният средновековен пазар и разнообразните представления на сцената на площада площад. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @stadtleipzig

 

Има още...


Stuttgarter Weihnachtsmarkt 

Къде: Щутгарт
Кога: от 29 ноември до 23 декември

Един от малкото запазени средновековни градове в Германия предлага напълно автентична обстановка за едно предколедно пътуване във времето. Базарът в Щутгарт има 280 павилиона, които предлагат всякакви колбаси, както и украшения и сладки. Греяно вино и пунш, като местната рецепта за глинтвайн е особено прочута. Всяка година базарът се посещава от над 3 милиона туристи. 

 

 

И още...


Trierer Weihnachtsmarkt

Къде: Трир
Кога: 24 ноември - 22 декември

Коледният базар в Трир е известен като най-романтичният на фона на средновековния главен пазар и пред внушителната катедрала в града. Малки дървени къщички с традиционни лакомства и специалитети, бира и музика ще забавляват посетителите за 43-ти път. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Trier (@visit_trier)

 

И още...


Коледните базари в Берлин

Ако искате да посещавате по един коледен базар всеки ден по време на пътуване - Берлин е вашето място. Традиционно там има над сто базара. искате да посетите нов коледен базар през всеки ден от пътуването си, столицата на Германия е чудесен избор - в Берлин има повече от 80 коледни базара, от които можете да избирате. 

Коледният базар на Breitscheidplatz приветства своите посетители с повече от 100 красиво декорирани коледни маси - от  класически декорации до изкуство от стъкло и бронз, както и  ръчно изработени играчки - там има всичко. Всяка година на Alexanderplatz можете да се потопите в коледния дух с виенското колело и въртележките. Носи се аромат на вино и кестени, ще откриете вкусна храна и идеи да подаръци.  Повечето базари в Берлин отварят врати през ноември, а някои остават и след Коледа и Нова година.  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Martin (@mylook.at.berlin)

 

И още...


Weihnachtsmarkt am Kölner Dom

Къде: Кьолн
Кога: 23 ноември - 23 декември

Кьолн е друг град, в който голямо разнообразие от базари има юлски пазари през ноември и декември. Не пропускайте Nikolausdorf на Rudolfplatz, където могат да се открият уютни улички, очарователни къщички и топли напитки, сервирани в чаши с формата на ботушите на Дядо Коледа.

Ослепително осветеният коледен базар до  Кьолнската катедрала с огромната украсена елха е друго място, което трябва да се види!

 

 

И още...


Braunschweiger Weihnachtsmarkt 

Къде: Брауншвайг
Кога: 29 ноември - 29 декември

Това е един най-известните и красиви коледни базари в Северна Германия, историята му започва през 1505 г. Районът около катедралата St. Blasii  се превръща във вълшебна страна чудесата - занаятчии предлагат вдъхновяващи идеи за подаръци като ръчно изработени дървени изделия, бижута с креативни дизайни, продукти от вълна и страхотни декорации. 

Кулинарни специалитети от Брауншвайг и околностите, както и празнични коледни изкушения, осигуряват удоволствие за небцето. Не трябва да се пропускат коледните концерти в катедралата, сцената на Рождество в реални размери и ледената  пързалка

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lisa (@2lisa4)

 

Има още...


Weihnachtsmarkt Heidelberg 

Къде: Хайделберг
Кога: 27 ноември - 22 декември

Коледните базари  Германия са над 2500 – но ако искате да ги проучите лично, може би най-добре е да започнете с празничните традиции в приказния град крепост Хайделберг, който се намира на брега на р. Некар, точно там, където планината Оденвалд преминава в долината на Рейн.

В Хайделберг се намира и най-старият германски университет, престижният Рупрехт-Карлс Университет, основан през 1386 г. и посещаван от всички  - от Хегел до Хана Аренд. През Втората световна война Хайделберг е пощаден от мащабни бомбардировки, заради което градът е запазил бароковото си очарование с тесните улички, замък и живописни къщи.

Коледният базар в Хайделберг е разпръснат из стария град, където се носи ухание на печени ядки, докато обикаляте за сувенири и подаръци. Можете на карате кънки или пък да се качите на изключителна въртележка...