Начин на живот

Чаят е вълшебна напитка, твърдят учените

Още една причина да се протягаме смело към топлата напитка

Чаят е вълшебна напитка, твърдят учените

снимка: Free-Photos / Pixabay

Следващия път, когато се затрудните с кръстословицата, изпийте чаша чай, съветват учени. Те са установили, че пиенето на чаша чай подобрява творческото мислене, съобщава британският вестник The Times. За целите на експеримента изследователите са дали на 100 участници чай или вода и след това са ги помолили да направят тестове за ниво на творческо мислене, по-специално за конвергентно мислене. Задачата на хората била да намерят смислени връзки между групи думи и да решат няколко загадки.

След като анализирали получените резултати по такъв начин, че да изключат потенциалното въздействие на интелигентността и езиковите способности, изследователите от Пекинския университет установили, че тези, които са пили чай, са се справили значително по-добре с поставените задачи. Консумиралите напитката са събрали средно 13,89 точки в играта за търсене на думи и 10,94 точки при решаване на загадки, в сравнение с 12,94 точки и 9,0 точки за тези, които са пили вода.

Резултатите провокирали учените да стигнат до извода, че чаят има благоприятен ефект върху творческото мислене на човека. Причината обаче все още остава неясна. От The Times пишат, че чаят съдържа кофеин и L-теанин, които подобряват концентрацията, но участниците в проучването са пили малко количество чай - средно 90 мл - и са направили тестове непосредствено след като са го изпили, тоест ефектът не би бил съществен.

Резултатът по-скоро показва, че самият ритуал по пиене на чай, а не компонентите на чая, играе съществена роля“, казват учените. Екипът предполага, че обяснението може да се крие в това, с което хората са склонни да асоциират пиенето на чай: „с определени отличителни черти на личността, като интелигентност, креативност, изтънченост, увереност и стабилност“.

Според учените тези, които пият чай, „на подсъзнателно ниво смятат, че са по-умни и по-креативни“, защото го свързват с представата за хора, които обичат да пият чай. През 2017 г. същият екип от китайски учени откри, че чаят може да подобри и друга форма на творчеството, известна като дивергентно мислене.

The Times пише, че чаят, подобно на плодовете и зеленчуците, е естествен източник на полифеноли и флавоноиди, антиоксиданти, които помагат в борбата с клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали. По-ранно проучване на Университета в Харвард установи, че пиещите чай имат по-малка вероятност да развият диабет, което се смята, че е свързано с регулирането на кръвната захар от полифенолите.

Освен това според изследователите чаят помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Следващият път, когато се протегнем към чашата с топла напитка, можем спокойно да го направим с предчувствието за поне няколко предимства в наша полза.

 

Пет напитки, с които грилът е по-вкусен