Начин на живот

C’est la vie: Най-хубавите книжарници в Париж

Литературна обиколка из Града на любовта

Случвало ли ви се е да имате безброй ангажименти и да решите да оставите всичко, за да се отдадете на вълнуващо литературно преживяване с хубава книга? Те ни радват, обогатяват, дори ни лекуват. Неслучайно напоследък все по-популярна става и книготерапията, която лекува душата с истории. Днес ще обиколим някои от най-красивите книжарници в Париж, които не само приютяват вълнуващи истории на талантливи автори, но и се намират на вълнуващи места.

Jousseaume

Книжарницата Jousseaume е сред най-старите във френската столица (от 1826 г.) и се намира в Galerie Vivienne (един от запазените покрити пасажи, където са разположени магазини, галерии, театри).  

Jousseaume всяка година привлича много парижани и туристи в търсене на следващото вълнуващо четиво. Била е любимо място и на легендарната писателка Колет заради богатия избор от заглавия.  

Адрес: 45-46-47 Galerie Vivienne 75002 Paris

Delamain

На улица Saint-Honoré точно срещу "Комеди франсез" се намира и още едно съкровище – книжарница Delamain, най-старата в Париж. Създадена е през 1700 година от семейство Delamain. Прекрасно място, което през годините е посещавано от личности като Колет, Луи Арагон, Жан Кокто и президента Франсоа Митеран. Днес литературният й каталог съдържа повече от 5000 класически издания.  

Адрес: 155 Rue Saint-Honoré 75001 Paris

Има още...


Taschen 

Преди около 20 години eдно от най-популярните издателства за изкуство, фотография, дизайн и архитектура Taschen  намира своя дом на левия бряг на река Сена. Книжарницата е по проект на Филип Старк.

Фотография, мода, изкуство, музика, кино – специални лимитирани издания, подредени прецизно и много прекрасни рамкирани фотографии по стените.

Адрес: 2 Rue de Buci 75006 Paris

La péniche L'Eau Et Les Rêves

Друга наша любима книжарница, която си заслужава да посетите, е La péniche L'Eau Et Les Rêves. Тя се намира на борда на шлеп, закотвен на брега на Сена. На малките дървени масички можете да откриете издания, посветени на пътешествия, на морето и природата. А освен това има и уютно кафене, където да се настаните удобно с новата си  книга. 

Адрес: 9 Quai de l'Oise 75019 Paris

 Shakespeare and Company 

Shakespeare and Company е може би най-известната книжарница не само в Париж, но и в света. Намира се на Rue de la Bûcherie (съвсем близо до катедралата "Нотр Дам"). С дървената си фасада и изключителната колекция от книги тя привлича не само любителите на книгите, но и хиляди туристи.

Отворена е през 1951 година от Джордж Уитман. Зад Shakespeare and Company обаче стои Силвия Бийч – една американка в Париж! В началото на XX век тя превръща книжарницата си в интелектуално средище на личности като Хемингуей,  Джеймс Джойс, Езра Паунд и много други.     

Адрес: 37 Rue de la Bûcherie, 75005 Paris

 

C’est la vie: По стъпките на Коко Шанел в Париж