Начин на живот

Чехия празнува края на извънредното положение с парти

Около 2000 души се събраха за вечеря на Карловия мост

Чехия празнува края на извънредното положение с парти

Снимка: Michal Čížek/AFP

Чехия организира специална вечеря за сбогуване с коронавируса въпреки предупрежденията на СЗО, че все още сме далеч от края на пандемията. Карловият мост в Прага посрещна около 2 хиляди гости, които седнаха на една маса с дължина 500 метра. Те носеха домашно приготвена храна, която да споделят с останалите присъстващи. За съжаление, спазването на социална дистанция в него се оказа невъзможно и събитието бе критикувано от други държави.

Участниците в партито над река Вълтава е трябвало да си направят резервация предварително и всички места са били заети. „Организацията бе възможна заради липсата на туристи в Прага“, разказва инициаторът ѝ Ондржей Кобза. Карловият мост е дълъг 515 м и е една от най-известните забележителности в Чехия. Обикновено там винаги има тълпи от туристи, защото е изцяло пешеходна зона, но заради коронавируса пътуванията от и до страната са спаднали значително.

Гостите на партито го възприемат символично – с него показват, че не се страхуват да са сред хора и че ще продължат да живеят пълноценно. Заедно със събитието бе отменено и задължителното носене на маски на публични места в Чехия. Все пак предпазната мярка остават за пътуването в метрото и за посещаването на здравни заведения.

Преди дни чешкото правителство разреши и публични събирания до 1000 човека. За ограничен брой посетители са отворени също музеите, плувните басейни, зоопарковете и забележителностите на града. Ресторантите и баровете приемат клиенти на закрито и вече нямат ограничения в работното време, въпреки че доскоро имаха право да работят само от 6 до 23 ч. Чехия има почти 12 000 потвърдени случая на COVID-19 и 349 смъртни случая.

Автор: Каролина Касабова

 

Фрагменти от еврейски надгробни паметници намерени в Прага

 

10 сгради от света, които ще ни смаят