Начин на живот

Чудото на Турция, което привлича милиони туристи

Освен като морска дестинация, Турция привлича милиони туристи с едно от чудесата си...

Чудото на Турция, което привлича милиони туристи

Хиераполис

Турция е любима дестинация за морска почивка със своите all inclusive хотели в Кушадасъ и Мармарис. Но страната привлича милиони туристи от цял свят и с друго - чудото Памуккале.

Памуккале, разположен в Западна Турция, на около 20 км от Денизли, е истинско природно чудо с великолепни снежнобели травертини и терасовидни басейни, които приличат на замръзнали водопади.  Част от списъка на световното културно и приордно наследство на ЮНЕСКО, травертините изглеждат като облачно поле, осеяно с топли басейни с цвят на аквамарин. Именно Памуккале е една от най-големите атракции на страната, с прочутата турска баня, както и СПА традициите, които са неразделна част от тази география още от древността.

По данни на Асоциацията на туристическите хотелиери и мениджъри в Денизли, това е  е една от най-посещаваните туристически обекти в Турция, като 1.5 млн. туристи са пътували до там само за първата половина на 2023 г.

Тайната на Памуккале

Памуккале е перфектно съчетание на история и природа. Минералните си води там се смятат за лечебни. Важно е да се отбележи, че повечето травертини са защитени поради деликатната си структура. Въпреки това можете свободно да се разходите в някои райони на травертините, в които има малки терасовидни басейни. За да се запазят травертините, гостите трябва да свалят обувките и чорапите си, преди да влязат.

Древните лечебни води

В съседство с травертините в Памуккале се намира вдъхващият страхопочитание древен град Хиераполис, който също е част от този обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Преди около 2500 години цар Евмен II от Пергамон, запленен от великолепието на травертините, построява град в близост до мястото. В чест на Хиера, съпругата на Телефос (легендарният основател на Пергамон), районът е наречен Хиераполис. В литературата Хиераполис е известен още като Свещеният град, а омагьосващата атмосфера на този невероятно добре запазен древен град свидетелства защо го наричат така. Докато разглеждате древния театър, храмовете, монументалните фонтани, гробниците, агората и гимназията, ще се пренесете във времето, разхождайки се по каменните улици, съществували преди две хиляди години. Историите около Плутониум, смятан за вход към ада през римския период, също са доста увлекателни.

Хиераполис - уелнес център на друго ниво

С величественото си присъствие около травертините, Хиераполис отдавна се смята за център за лечение и уелнес, благодарение на подмладяващите термални води, които се намират в района. През цялата си история Хиераполис е бил известен с лечебните си термални води, а векове по-късно древният град продължава да привлича посетители, които търсят терапевтичните и подмладяващи качества на тези води. Потапянето в древния басейн, заобиколен от антични колони и мрамор, е уникално преживяване. С целогодишна температура от 36 градуса, той е известен като басейна на Клеопатра – легендата разказва, че кралицата на Египет някога се е къпала във водите на басейна.

Какво да не пропускате?

Други забележителни сгради в Хиераполис включват Античния театър и Музея на Хиераполис. Театърът се откроява сред театрите от римския период в Средиземноморския басейн, благодарение на отличителните си релефи, изобразяващи митологични истории, и великолепната сграда на сцената и стъпалата за сядане. Да седнете на върха на този спиращ дъха театър и да наблюдавате целия регион в пълно спокойствие в продължение на часове е изключително преживяване. Римската баня, която някога е била почитан термален център, е превърната в археологически музей. В Музея на Хиераполис ще откриете завладяваща колекция от артефакти, открити по време на разкопки в близките руини като Лаодикея и Триполис. Тези съкровища са изложени сред впечатляващите сводести структури на римската баня, изградени от травертинови блокове.