Начин на живот

Да повишим имунитета със силата на природата

Да повишим имунитета  със силата на природата

PixaBay

Правилното функциониране на имунната система зависи от много аспекти. Има много рискови фактори, които могат да предизвикат реално влошаване на функционирането му. Какво влияе на имунитета? Какво трябва да се избягва и за какво трябва да се внимава?

Може да изглежда, че основната заплаха за имунитета идва от заболявания, причинени от различни микроорганизми. Бактериите, гъбичките, паразитите и вирусите често водят до появата на инфекции, които водят до отслабване на организма и развитие на повече или по-малко сериозни заболявания. Много други фактори обаче влияят върху състоянието и функционирането на имунната система. Какво може да бъде отрицателно и дори опасно за човешкото здраве?

 На първо място трябва да се спомене стресът. Състоянието на прекомерно натоварване на нервната система, придружено от високо емоционално напрежение, има изтощителен ефект върху тялото. Дългосрочният стрес води до повишаване на нивата на кортизол. Високите нива на този хормон могат да причинят повишаване на оксидативния стрес и появата на свободни кислородни радикали, които могат да имат разрушителен ефект върху нашите клетки.

Вторият важен въпрос е, разбира се, диетата. Начинът на хранене оказва изключително важно влияние върху имунитета. Витамините, минералите и антиоксидантите, съдържащи се в храната, подпомагат правилното функциониране на имунитета и осигуряват адекватна защита срещу свободните кислородни радикали. Затова си струва да се гарантира, че ястията са балансирани и приготвени на базата на висококачествени продукти. В случай на диета за имунитет, вещества като цинк, желязо, мед, фолиева киселина, селен и някои витамини от групата B (B6, B12) и витамини A, C и D са изключително важни.

Статията продължава....


Имайте предвид, че имунитетът силно се влияе и фактори като: смяната на сезоните, качеството на съня и факторите на околната среда  (напр. степен на замърсяване). Добавките имат ли положителен ефект върху имунитета? Да. Адекватната добавка може да бъде полезна за поддържане на имунитета. Някои продукти са базирани на компоненти, които имат благоприятен ефект върху защитата на клетките срещу оксидативен стрес и насърчават борбата срещу свободните кислородни радикали.

Нека обаче се обърнем към природната медицина! Разбира се, в съвремието ни съществуват редица хранителни добавки и лекарства, които черпят от нейната мощ, но и я доусъвършенстват. Вашето здраве и силен имунитет обаче са гарантирани ако залагате на :

Мед и други пчелни продукти

Медът е един от най-лечебните природни елексири. Медът е богат на витамини, микроелементи и минерали, сред които калций, калий, натрий, желязо, магнезий, фосфор, сяра, йод,съдържа 22 от най-необходимите ни 24 микроелемента. Медът не само засилва естествените защити на организма ни, но и спомага растежа на клетките, осигурява ни жизненост и тонус. Отличава се с мощни противовирусен, бактериоциден, бактериостатичен и антирадиационен ефект.

 

Ехинацея

Ехинацеята е билка, произхождаща от района на Северна Америка. Благотворните й действия за здравето са били известни още на индианските племена. Тя съдържа химични съединения, представляващи силни имуностимуланти, които ни предпазват от повтарящи се инфекции. В случай че вече сме се разболели, приемът й също така облекчава гърлобола, кашлицата, главоболието, спомага за преодоляването на бактериални, вирусни и гъбични инфекции, благоприятства състоянието на кръвоносните съдове, премахва свободните радикали, подпомага действието на активните бели кръвни телца и стимулира производството на интерферон - естествено антивирусно вещество.

Астрагал

Астрагалът, прилаган от хилядолетия в китайската медицина, е едно от най-мощните природни средства за подсилване на имунитета. Той представлява билка-адаптоген, която не само неутрализира инфекциозните процеси, а и спомага за преодоляване на стреса. Освен това ни защитава от стомашно-чревни неразположения, ракови образувания и ефективно пречиства организма ни от токсините, породени от някои медикаменти.


Женшен

Женшенът известен още като „корена на живота“ се използва в природната медицина още от древността. Това невероятно растение е богат източник на витамините С, В1 и В2, минералите фосфор, манган, желязо, на пектин, захари, ферменти, танини, алкалоиди, смоли, фитостерини и на още редица микро- и макроелементи.

Женшенът тонизира сърцето и кръвоносната ни система, действа обезболяващо, балансира нивата на захарта в кръвта. Също така подпомага обмена на вещества и работата на жлезите ни с вътрешна секреция, сред които са щитовидната, хипофизната, надбъбречните, хипоталамусът. Освен това женшенът съдържа цели седем съставки, които имат пряка връзка с ефективността на имунната ни система и спомагат за бързото преодоляване на възпалителните процеси.

Алое вера

Алоето е растение, наричано „природен антибиотик“. То се отличава с мощни имуностимулиращ, противовъзпалителен и антивирусен ефект. Съдържа над 150 ценни за здравето ни съставки.

Черен бъз

Забързва производството на антитела в организма ни и се отличава още със силни антивирусен, антибактериален и антиоксидантен ефект. Освен това нормализира нивата на холестерола и благоприятства работата на сърцето. Черният бъз е богат на биофлавоноиди и протеини, които бързо неутрализират вирусите още в зародиш. Съдържа още витамини C, A, B, P, пектин, целулоза, органични пигменти, танин.

Котешки нокът

Характерен за територията на Перу, той е сред най-често използваните билки в Америка. Котешкият нокът съдържа оксиндолови алкалоиди, повишаващи способностите на на имунната система и спомагащи за неутрализирането на зловредните организми. Той също така ни предпазва от ракови заболявания, спомага за лечението на остеоартрит, ревматоиден артрит и на храносмилателни проблеми.

Джинджифил

Не на последно място сред природните имуностимулатори е и джинджифилът. Това растение е богат източник на витамините С, А, В1, В2 и на минералите фосфор, магнезий, калций, желязо, натрий, калий и цинк. Освен това природата е включила в състава му всички незаменими аминокиселини. Това растение ефективно елиминира микробите и подпомага естествените защитни сили на организма. Освен това благоприятства храносмилането, нормализира кръвообращението и подхранва тъканите ни.