Начин на живот

Делчево – село от старо време

Ако все пак искате да спрете времето или просто да посрещнете пролетта, трябва само да си изберете уикенд, да излезете от града и да идете в някое планинско село.

Делчево – село от старо време

Живеем в забързано време, между бетон и стъкла, вторачени в монитори и сензорни екрани. Често се оплакваме от стреса и бързото темпо, но толкова рядко се опитваме да го забавим и да се изключим от мрежата... Ако все пак искате да спрете времето или просто да посрещнете пролетта, трябва само да си изберете уикенд, да излезете от града и да идете в някое планинско село.

Делчево е едно от онези български села, където 3G сигналът е слаб (да ме прощават телекомите) и още личат следите на отминалото време.

Тесни и стръмни, покрити с калдъръм улички сякаш пазят спомена от хиляди стъпки и чужди посоки. Амфитеатрално разположени старинни къщи, повечето строени през втората половина на XIX век все от местни майстори, продължават да излъчват възрожденската атмосфера. Много от тях са обявени за паметници на културата и са истински шедьовър на архитектурата, напомнящ ни за миналото.

Селото е разположено между три върха в Пирин планина. Кацнало на високото, между стръмните склонове, Делчево предлага невероятни гледки към Гоцеделчевското дефиле, заобиколено е от гори и мирише на дим от комините.

В центъра на селото е сгушена малка бяла църква, строена през 1838 г. При нашето посещение беше затворена, но казват, че има хубав дървен иконостас.

В последните години обликът на селото се променя покрай развиващия се селски и културен туризъм, но все още е далеч от комерса на близките Ковачевица и Лещен. Обновен е площадът, кметството и старото училище – вече туристически информационен център. Много от традиционните къщи са реставрирани и са превърнати в удобни места за настаняване, открити са няколко механи и хотели.

Как да стигнете дотам: Делчево се намира на 8 км западно от град Гоце Делчев, високо в Пирин планина, на 18 км от гръцката граница и на 200 км от София. До селото води нов асфалтов път.

Life Tasting

Блогът Life Tasting е проект на сестрите Елица и Валентина Лозанови. В него те разказват истории за вино, пътешествия, фотография, за хора с идеи и за дребните детайли от ежедневието, които го правят красиво. Елица е юрист по образование и професия, а по душа – пътешественик и фотограф. От няколко години снима под името eLights, защото всяко момиче има нужда да създава нещо красиво и най-добре е да го прави с доза артистизъм. Работата на Валентина е свързана с маркетинг и продажби в хотелиерството. Преди три години тя и съпругът й осъществяват една стара своя мечта – откриват единствения у нас магазин, специализиран само за българско вино, Vino Orenda Wine Shop. Тримата споделят страстта към пътешествията, снимките и хубавото вино, както и убеждението, че България е благодатно място и за трите. Нужно е само желание да опитвате живота с удоволствие.