Начин на живот

Дива коледа ни очаква на "Малките 5 кьошета" този декември

В подкрепа на застрашените животински видове

Коледната украса на емблематичното кръстовище в София за втора поредна година ще е с важно послание да пазим биоразнообразието на нашата планета. Заедно.   

Малките 5 кьошета, в сърцето на София, ще бъдат преобразени от 9 декември в див хабитат с коледни лампички, зеленина и животни. И тази година местните търговци в района ще се включат в кампанията и витрините на любимите ни местенца там ще бъдат украсени тематично и специално за инициативата с авторски продукти, вдъхновени от дивата природа. 

Така заедно малки бизнеси, творци, артисти и партньори ще превърнат „Малките 5“ в истински портал към дивата природа, зареден с празнично настроение, джаз музика, коледен дух и любими животни, за които четем най-често в приказките. Идеята е въздействащата коледна украса да ни накара да обърнем внимание към проблема - близо 2000 са животинските видове, които са критично застрашени от изчезване, включително: африкански горски слон, черно-бял лемур, адакс, тигър, жълтокачулато какаду, макак и панголин. Животните, които ще видим в главните роли на тазгодишната украса на “Малките 5”, са обект на грижа заедно с още редки видове в столичния Зоопарк, който има своята важна роля за опазването и връщането на застрашени видове в природата и е партньор на инициативата.

И миналата година емблематичното кръстовище се превърна в коледна картичка с кауза. С помощта на Столична община и сърцатите съседи от околните къщи, там заблестя украса от пчели, мечки, дървета и други герои от зелените каузи. 

*Посланието „Заедно пазим биоразнообразието“ отправят Mastercard и Банка ДСК в подкрепа на застрашените животински видове по програмата Conservation International. До 2030 г. глобалната програма ще обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.  

 

5 места в София, които са запазили магията си