Начин на живот

Ето и какво се случва по света на Никулден

Светецът има помощници и те изобщо не са такива, каквито очаквате...

Ето и какво се случва по света на Никулден

Снимка: Canva

Пожелаваме на всички да им е живо името! Днес православните християни почитат един от най-популярните светци - Николай Мирликийски Чудотворец.

Св. Никола е един 12-те светци, почитани от всички християни, единственият, който може да възкресява. 

Св. Никола е първообразът на Дядо Коледа. Холандците съкращават името от Sint Nicolaas на Sinterklaas, а по-късно достига до Santa Claus. Това название се появява за първи път в пресата през 1773 г. и постепенно се разграничава от образа на светеца, който е почитан от всички християни.

В католическите страни за 6 декември на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. 

Ето какво се случва по света на Никулден! 

В Австрия, Чехия, Унгария, Словения, Словакия, Румъния и Украйна св. Никола често идва с двама помощници: добър ангел, който раздава подаръци на добрите деца, и Крампус, същество със демоничен характер, което наподобява едновременно човек и козел. Според легендите дълго време вилнее и върши пакости по празниците, но св. Николай успява да го плени и завърже с верига, като го прави свой спътник. Обичаите, свързани с Крампус варират в различните страни и дори региони, но идеята е, че той напомня децата, че лошото поведение и невъзпитанието се наказват.  

 

В Швейцария Дядо Коледа е Самиклаус (Samichlaus), появява се без шейна и елени, без джуджета или Снежанка, а негов помощник е Schmutzli, или Шмуцли (от немски: der Schmutz - мръсотия). Двамата се придвижват с магаре със звънчета около врата. Шмуцли винаги се облича в тъмнокафява роба, а лицето му винаги е боядисано в черно. Според една  стара швейцарска легенда той винаги е изцапан, защото живее в гората. 

В Германия в нощта на 5 декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци, за да плашат децата. В германоезичните страни се вярва, че Крампус "залавя непослушните деца, а св. Николай ги защитава. Децата оставят плетен ботуш до камината, за да получат сладки, играчки или пари.

В пopтyгaлcĸия гpaд Гимapaeш св. Hиĸoлaй е смятан зa пaтpoн нa гимнaзиcтитe и oбpaзoвaниeтo. Обелязването на празника продължава цяла седмица (между 29 ноември и 7 декември) и се нарича “Николинас”.  

В Италия подаръците не се носят само Св. Никола, а от различни фигури през целия празничен сезон, който започва в  нощта на 6 декември, когато той прави изненади на добрите деца. Светецът е патрон и закрилник на Бари. 

А в Понцано Романо след богослуженията и утринното шествие на 6 декември отбелязват и "празника на неомъжените“. На случаен принцип от местният регистър се избира име на неомъжена жена между 18 и 34 години и местните власти й дават символична "зестра" с пожелание да си намери съпруг по-бързо...  

Въпреки че във Франция св. Никола традиционен образ на Коледа, на 6 декември празненства има само в някои райони (сред които Елзас, френските Ардени и Лотарингия). Малко магаренце носи кошници, пълни с детски подаръци, бисквити и сладкиши, семействата се готвят  пристигането на светеца на 6 декември, разказват се истории, най-популярната сред които е тази за три деца, които се загубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от зъл касапин, който ги поканил в магазина си и ги убил. Св. Никола ги съживява и ги връща при семействата им. Оттогава лошият мъж следва в покаяние св. Никола като Père Fouettard.  

 

Saint Nicolas et père fouettard Samichlaus und Schmutzli Sankt Nikolaus und Knecht...

Posted by CoursAllemand.ch on Monday, 4 December 2023

Пожелаваме ви весело изкарване на празника и ви оставяме с едноименния платинен хит на естраден квартет Cool Den.