Начин на живот

Германия легализира канабиса за забавление

Повече от половината от жителите на Европейския съюз подкрепят легализирането на канабиса за развлечение

Германия легализира канабиса за забавление

Снимка: Pixabay

Повече от половината от жителите на Европейския съюз подкрепят легализирането на канабис за възрастни. Около 30% от тях се интересуват от закупуването му за медицински цели, се казва в доклад на базираната в Лондон консултантска компания Hanway и производителя на саксийни насаждения Curaleaf International.

Мнозинството от европейците одобряват регулираните магазини за канабис, но повечето не подкрепят отглеждането на растения у дома, гласи заключението от проучването. Анкетата идва седмица след като в петък Камарата на представителите на САЩ прие спорен законопроект, който отменя забраната за марихуана. С настъпването на пандемията от Covid-19  консумацията на продукти от канабис нарасна многократно, но това имаше своите икономически ползи.

Либералният подход на Европа може също да донесе печалби, но от ЕС настояват за строга регулация. Очаква се европейският пазар на канабис да надхвърли 3 млрд. евро годишни приходи до 2025 г., спрямо около 400 млн. евро миналата година, сочи доклада на изследователската фирма Prohibition Partners.

Германия е най-големият пазар за канабис в Европа досега

„Има политическо желание да се легализира използването за продукти от канабис за развлечение. Като се има предвид, че Германия е най-голямата икономика в Европа, смятаме, че тя ще бъде водеща и ще създаде ефект на доминото за останалата част от континента“, каза Джо Байерн – главен изпълнителен директор на Curaleaf пред Ройтерс.

Много европейски страни, включително Германия, легализираха канабиса за някои медицински цели, докато други държави декриминализираха общата му употреба. Малта стана първата страна от ЕС, която разреши ограничено отглеждане на канабис и употребата му за лични цели.