Начин на живот

Halloween и още празници за духове и призраци в 15 кадъра

Разгледайте галерията - ще откриете познати неща под друга форма, на друго място и в друго време!

Halloween и още празници за духове и призраци в 15 кадъра

В Япония по време на Обон семействата се събират, за да отдадат почит на своите починали близки, да палят огньове, да почистват гробовете, да танцуват бон-одори, да ядат и пият. Смята се, че ако семейството се грижи за духовете, всеки един ще премине мирно в отвъдния свят. В замяна мъртвите осигуряват защита на живите.  

Снимка: Eric Lafforgue/Art in All of Us/Getty Images

Няма друга страна, в която Хелоуин да се празнува по начина, по който това се случва в САЩ. Има партита, костюми, а празникът е толкова значим, че и президентът се включва. В миналото Белият дом е бил украсен с гигантски тикви, а през 2017 г. беше покрит с паяжини и огромни паяци. 

Традицията произлиза от древен келтски фестивал, с който хората отбелязвали края на лятото и на годината. Келтите вярвали, че в навечерието на Сауин (Samhain) "вратите" между нашия свят и този на духовете са отворени. Те поставят и  началото на традицията да се носят костюми - обличали са животински кожи, за да се крият от духовете, или носели маски и почерняли лицата си, за да олицетворят предците, преселили се в света на духовете. Скоро след като през VIII в. папа Григорий III обявява 1 ноември за ден за почитане на светците, в Деня на вси светии започват да се включват някои от келтските традиции.   

В много култури по света има време в годината, когато хората си спомнят за своите мъртви и духовете се надигат. В Япония например това е лятото - смята се, че с покачването на  температурите границата  между света на живите и този на мъртвите е най-тънка и духовете могат да я преминат.

Разгледайте галерията - от Вашингтон, през Нигерия, до Непал, ще откриете много познати образи и послания дори и да са под друга форма, на друго място и в друго време!