Начин на живот

Как Covid-19 променя приятелския ни кръг?

Със сигурност не остана незасегната сфера от живота ни и няма как да се каже кое има по-голямо значение

Как Covid-19 променя приятелския ни кръг?

Снимка: Pexels

Новата ни реалност, диктувана от Covid-19, съвсем скоро ще навърши година. Непрекъснато си повтаряме как се промени животът ни от миналата пролет насам. Мнозина намериха нов път и начин да работят, да си почиват, да имат взаимоотношения с другите. За други все още всичко това е предизвикателство. Със сигурност не остана незасегната сфера от живота ни и няма как да се каже кое има по-голямо значение. Ако обаче се съсредоточим върху това, че ние сме социални същества, естествено голям е ударът именно там, че не можем свободно да общуваме. Темата за любовните и семейни отношения между двойките често беше засягана през изминалата година. Но забравихме ли кои сме ние без своите приятели?!

В края на 2020 година австралийският технически университет „Суинбърн” посвети време и средства именно на този аспект на влияние на Covid-19 върху нас. Според проучването вирусът осезаемо е променил кръга ни от приятели и по-близките взаимоотношения с хората.

Изминалите месеци, рестрикциите в борбата срещу пандемията, както и страхът от вируса са намалили драстично броя на онези, с които общуваме, показва изследването. И докато в първата фаза на пандемията това беше логично, защото останахме затворени в домовете си, то сега, когато имаме по-отворен начин на живот, тенденцията не се променя особено. Съвсем естествено в основата на това стои страхът.

Навярно сте или от хората, които с възмущение изслушват, или четат покана за гостуване, детско парти или рожден ден, или пък сте от онези, които с досада поглеждат на първите. Разделението е видимо, но е безсмислено някой да обвинява друг за това, че има или няма страх.

Факт е, че отношенията между нас още дълго ще лъкатушат по тази непозната пътека.

Тук е моментът да си отдъхнем, че ги има съвременните технологии и че можем да „виждаме” всеки, когото пожелаем и когато пожелаем. Ако само си представим как са общували хората в началото на XX век, когато повече от 2 години светът е бил завладян също от пандемия – тази, причинена от Испанския грип, бихме били радостни, че живеем днес.

“Когато социалното взаимодействие се измести онлайн, само определени видове връзки сякаш намериха начин да оцелеят”, коментира Марли Бауер, един от авторите на изследването. Да комуникираш виртуално, се оказа по-лесно за хората, които работят заедно, които имат едно и също хоби или просто се чувстват комфортно с дигиталните технологии. За останалите зависи от силата на приятелствата и компромисите, които сме готови да направим.

Също така в условията на пандемия се оказа по-лесно да се поддържат отношения на живо, ако хората живеят близо един до друг. Предизвикателство е да се общува с тези, с които ни дели квартал, град, държава или дори континент.  

Навярно всички сме участвали във виртуални празненства през изминалата година. Да видиш на екрана близък човек, е утеха и донякъде компенсира това, че не можеш да го направиш лице в лице. Но дали няма твърде много да свикнем с това?

Мишел Лим, друг от експертите, изследвали как са се променили отношенията ни заради Covid-19, посочва, че ние сме същества на навиците. Това означава, че както бързо сме свикнали да общуваме по новия начин, така постепенно нещата ще се нормализират, щом вирусът спре да бъде толкова критичен фактор в нашия живот. И все пак – никой не знае докога тази реалност ще бъде факт. Затова, ако искаме да запазим близките хора около себе си, е необходимо да положим усилия, независимо дали виртуално, или на живо. Страхът не може да е оправдание да пропуснем празник или просто понякога да кажем: „Здравей! Как си?”.

Автор: Емануела Миланова

 

#2020: Най-самотното детство