Начин на живот

Как да боядисаме яйца, без да ползваме боя за яйца?

Страхотни идеи за шарени яйца, особено ако нямате боя

Как да боядисаме яйца, без да ползваме боя за яйца?

Всяка година обсъждаме дали и доколко са вредни боите за яйца. В общия случай боите съдържат хранителни оцветители, които са абсолютно безвредни, но все пак и известно количество Е-та, които притесняват някои хора, особено родителите на по-малки деца.

А освен това тази година ще посрещнем Великден в малко по-различна обстановка. Затова, ако все още нямате боя за яйца и специално заради нея сте принудени да излезете на голяма мисия по пазаруване, веднага можем да ви успокоим – има и алтернативно решение. Защо да не опитате тази година да боядисате яйца със зеленчуци, подправки и плодове? Наистина забавно предизвикателство за малки и големи, което освен това ще доведе и до страхотни резултати. 

Задължително условие е яйцата да са бели, тъй като натуралните бои не са толкова ярки и агресивни, а на кафяви яйца няма да си личат добре. Можете да сварите яйцата директно с оцветителите или да действате по познатия начин – първо сварявате яйцата, а след това боядисвате, като трябва да знаете, че за натуралните бои трябва повече време за равномерни и наситени цветове, затова се пригответе търпеливо за процедурата.

Някои хора смятат, че половин час в сместа е достатъчен. Аз лично предпочитам да оставя яйцата в боята за няколко часа, но съм чувала и за вариант, в който яйцата престояват цяла нощ в натуралната боя. 

Първото яйце за Великден по традиция трябва да е червено. За този цвят можете да използвате сварено цвекло, люспи от червен лук или червени боровинки. С куркума на прах можете да постигнете страхотен жълт цвят, а с бял лук – оранжев. С кафе се постига красиво кафяво, с червено зеле и боровинки се постигат нюанси на синьото. Зелената боя можете да направите, ако смесите жълто и синьо или ако ползвате водата от сварен спанак, коприва или магданоз.

Можете да експериментирате и с лют червен пипер, моркови, цветовете на невен и минзухар, обелките на портокали, чили на прах и др. Принципът за приготвяне е един и същ – варите продуктите, но не забравяйте да добавите и сол и оцет, които ще дадат допълнителна трайност на цветовете. 

Разбира се, можете да приложите всички техники за боядисване на яйца, които знаете. Отпечатаните листа на растения правят великденските яйца много красиви и интересни. Ако имате двор или градина, съберете красиви листенца (за предпочитане по-малки) и ги закрепете на яйцата, увийте с парче от стар чорапогащник и потопете в избраната боя. Ако имате пък стари флорални чорапогащници или ненужни дантели, можете да ги увиете около яйцата и отново да боядисате. Когато отстраните мотивите, ще видите, че са се получили прекрасни шарки. 

 

6 места в София с най-вкусните великденски козунаци