Начин на живот

Как да отглеждаме микрорастения?

Експресна и здравословна реколта вкъщи

Как да отглеждаме микрорастения?

Как да си направим микроградина вкъщи, ни споделя днес нашият гост-автор Боряна Михайлова от botanika.bg в цветната ни рубрика „Тайната градина“.

Ако сте нетърпеливи и обичате бързите резултати, микрорастенията са най-добрият избор! Вместо да ги чакате 2 – 3 месеца да пораснат, да формират цвят и да отгледат плод, микрорастенията дават първата си реколта след само 2 – 4 седмици.

Нашите съвети за отглеждане на микрорастения ще ви помогнат да си направите експресна микроградина вкъщи.

Микрорастенията имат много приложения. Добавете шепа микрорастения към дневното смути и ще вдигнете здравословната хранителна стойност в пъти! Направете любимия сандвич още по-вкусен и апетитен с репички и рукола. Освежете салатата с цветни микрорастения като поръсите с червен босилек и манголд.

Какво са микрорастенията?

Микрорастенията са просто млад разсад от познатите ни различни зеленчуци и подправки. Те са по-развити от кълновете и са по-малки от нормалните растения. Те са покълнали само 10 – 12 дни, преди да ги видите в чинията си.

Предимствата в отглеждането на микрорастения:

Микрорастенията са бързи зеленчуци. Можете да отгледате реколта от различните видове за 2 – 4 седмици.

Микрорастенията са много хранителни. Изследвания показват, че в микрорастенията има в пъти по-голяма концентрация на хранителни вещества, отколкото в техните пораснали роднини. Червеното зеле например съдържа 40 пъти повече витамин Е, отколкото възрастното растение.

Микрорастенията са много вкусни. Освен че имат висока концентрация на хранителни вещества, съдържат и концентрация на вкусове и аромати. Някои от тях са пикантни, а други – сладки и хрупкави.

Можете да отглеждате микрорастения навсякъде: дори и да нямате градина, можете да отглеждате микрорастения на балкона, на прозореца или дори на кухненския си плот!

Отглеждането на микрорастения е много лесно и бързо, стига да сте си набавили основните материали.

Как се отглеждат микрорастенията

Семена: използвайте специално селектирани семена за отглеждане на микрорастения. Те не съдържат пестициди и други вредни препарати и могат спокойно да се консумират в ранна фаза на развитие. Забавлявайте се и опитвайте различни вкусове: босилек, броколи, манголд, див лук, горчица, грах, японска салата мизуна, червено зеле, кориандър, люцерна, ядлива латинка, рукола, кресон, черна ряпа, репички, спанак и други.

Тавичка за отглеждане: микрорастенията могат да се отглеждат в най-различни контейнери, но най-подходящи са плитки и широки за максимална реколта (3 – 4 см е минималната дълбочина). Можете да използвате повторно стари пластмасови съдове от храна или чашки за еднократна употреба. Можете да си купите и специализирани тавички за отглеждане на микрорастения.

Има още...


Подходящ почвен микс: не използвайте градинска пръст за отглеждане на микрорастения! Микрорастенията се отглеждат най-добре в лек, порест и стерилен торфен субстрат или смеска с компост.

Табелки за маркиране: маркирайте вида и датата, на която сте засели микрорастенията, защото ще забравите! Можете да използвате подръчни материали или табелки за маркиране на растения.

Напълнете съда с торфен субстрат на 2/3 от обема му (не препълвайте съда, за да има място за засяване на семената).

Навлажнете торфа до консистенцията на влажна гъба за миене. Разпръснете равномерно и гъсто семената за микро растения. Можете да засеете един вид в тава или да експериментирате и да засеете няколко вида за микро микс.

Покрийте семената с тънък слой почва и притиснете леко за добър контакт.

Поливайте и имайте търпение.

Ако отглеждате микрорастения на балкона, сложете тавата на сянка. Ако ги отглеждате вкъщи, ги сложете в близост до прозорец или място с достатъчно пряка светлина. Поддържайте почвата влажна, но без да заблатявате. Можете да ги пръскате на фина струя с пулверизатор.

Събиране на реколта 

В зависимост от вида микрорастения, можете да консумирате първата реколта след 1 до 4 седмици. Берете реколтата с чиста ножица и отрязвайте стеблата в дъното им. Отрежете и измийте събраната реколта непосредствено преди консумиране. Когато съберете цялата реколта, изхвърлете оставащите корени и почва и сте готови да засеете следващата порция здраве!

 

Как да си отгледаме ядливи цветя?