Начин на живот

Как да поддържаме дома си топъл, без отоплителни уреди

Можем да поддържаме дома си приятно затоплен, без да включваме климатик, печка или парно. Ето как:

Как да поддържаме дома си топъл, без отоплителни уреди

Снимка: Pexels

С понижаването на температурите и настъпването на зимата отоплението става все по-трудно и наложително. Едва ли някой може да си представи дом без отоплителни уреди, в който температурата да е приятна за живеене. В тези географски ширини зимите са сезон за оцеляване, дори в съвременните условия. И все пак, има начини да направим дома си естествено по-топъл, без да инвестираме излишно в отоплителни уреди. Можем да поддържаме дома си приятно затоплен, без да включваме климатик, печка или парно. Достатъчно е само да направим няколко корекции в средата, за да постигнем благоприятната температура от 22 градуса. Ето как:

Увеличете максимално естествената слънчева светлина

Макар че слънчевите лъчи са слаби и оскъдни през зимните месеци, все пак има наистина слънчеви дни, които можем и трябва да използваме. Естествената слънчева топлина може да работи за вас и вашето жилище, ако държите завесите и щорите отворени през деня. Разположете мебелите далеч от прозорците, за да позволите на слънчевата светлина да проникне по-дълбоко в дома ви. Слънчевата светлина не само носи топлина, но и допринася за положителна и приветлива атмосфера. Не пускайте завесите, когато видите, че слънцето ви се усмихва. Изключете климатика и оставете естествената светлина да си свърши работата. 

Как да поддържаме дома си топъл, без отоплителни уреди

 

Използвайте килими 

Студените подове могат значително да повлияят на възприеманата температура в помещението. Не е нужно да инсталирате подово отопление, за да си създадете усещане за топъл под. Просто поставете килими върху студените повърхности, за да добавите изолация и да създадете по-топло и комфортно жилищно пространство. Меките материи поглъщат студа и отдават топлина, като същевременно изолират. Освен това килимите добавят допълнителен акцент към интериорния дизайн.

Как да поддържаме дома си топъл, без отоплителни уреди

Използвайте и завеси

Инвестирайте в изолационни завеси или термозавеси, за да предотвратите загубата на топлина през прозорците. Тези специално проектирани завеси могат да действат като бариера, като помагат за задържане на топлината в дома ви. Затваряйте ги вечер, за да задържате топлината, и ги отваряйте през деня, за да влиза слънчева светлина.

Има още...


Стратегическо разположение на мебелите 

Подредете мебелите по начин, който осигурява максимална топлина. Разположете диваните и леглата далеч от външните стени, особено от тези, които не са добре изолирани. Това помага да се избегнат по-ниските температури в близост до прозорците и вратите.

 

Как да поддържаме дома си топъл, без отоплителни уреди

 

Затворете неизползваните помещения

Ако имате стаи, които се използват рядко, помислете за затваряне на вратите към тях, за да намалите до минимум площта, която се нуждае от отопление. Това ви позволява да концентрирате топлината в помещенията, в които прекарвате най-много време.

Създаването на топъл и приветлив дом, без да се разчита на отоплителни уреди, е не само възможно, но и екологично и икономически ефективно. Като възприемете тези прости и практични съвети, можете да направите жилищното си пространство уютно и комфортно през зимните месеци, като същевременно намалите потреблението на енергия.

Уплътнете

Често в дома ни става течение, без дори да го усещаме, което неминуемо понижава температурата и ни кара да настиваме. Теченията са един от основните виновници за загубата на топлина. Проверете вратите и прозорците си за течения и ги уплътнете с помощта на уплътнителни ленти или тапи. Тази проста и евтина мярка може значително да подобри изолацията на дома ви.

Как да поддържаме дома си топъл, без отоплителни уреди