Начин на живот

Как да помогнем на организма да премине към лятно часово време

Не само губим час сън, целият ни организъм се стресира

Как да помогнем на организма да премине към лятно часово време

Снимка:

Westend61 via Getty Images

Смяната на лятно и зимно часово време всъщност доста сериозно се отразява на организма ни, които преживява стрес. 

„Винаги е имало дебат по отношение на лятното часово време“, казва д-р Филис Зий специалист по медицина на съня и началник на отдел „Медицина на съня“ в катедрата по неврология в Northwestern Medicine. „Науката се разви през последното десетилетие, за да покаже, че преходът между стандартно време и лятно време е свързан с неблагоприятни последици за здравето. Големият въпрос в момента е дали трябва да бъде постоянно стандартно време, или постоянно лятно време?“

Д-р Зи споделя защо е за премахването на смяната на часовото време и преминаването към целогодишно стандартно часово време, както и защо тази разлика от само час час изглежда безвредна, но може да причини хаос на тялото с дни и дори месеци.

Тя отбелязва, че промените в часовото време два пъти годишно създават краткосрочни проблеми – проблем със съня, умора и промени в кръвното налягане – които обаче могат да имат дълговременен ефект върху физиката и психиката. Изследванията показват пряка връзка между смяната на часовото време и последващите възможни: депресия, забавен метаболизъм, повишаване на теглото, главоболия. Тази смени се свързват и с повишен иск от развитие на определени разстройства, от когнитивни и психични проблеми до храносмилателни и сърдечни заболявания. 

Как да помогнем на организма  

Поддържайте режим на сън - трябва да си осигурявате от седем до девет часа сън всяка нощ.

Старайте се да се излагате максимално на дневна светлина, да правите повече разходки на чист въздух. 

Приемайте повече витамини.  

Елиминирайте „враговете” на съня - избягвайте прекомерни количества кофеин, алкохол и ограничете времето си пред екраните на мобилните устройства до два часа преди лягане.

Тренирайте, особено сутрин - активността подсилва имунитет, регулира телесната ви температура и е сред най-сигурните помощници за регулиране на вътрешния ви часовник.