Начин на живот

Как да приготвяме вечеря за приятели като истински парижанки

Още нещо, което можем да си откраднем от тях

След като не спираме да се вдъхновяваме от стила на парижанката Жан Дамас, сега е ред да научим още няколко урока от тези елегантни момичета, които дори и в ролята си на домакини не се разделят с очарователната лекота, с която правят всичко. Докато поднасят хляба, докато нарязват сиренето или украсяват масата с малки букети от свежи цветя. Небрежно, но изискано и с онзи типичен за французойките финес.

На обяд те винаги отделят време да отидат до близкото си любимо бистро, като храната винаги е придружена с хубаво френско вино, много хляб и задължително десерт. Разбира се, на финала следва кафе и поне няколко цигари. „В Париж всички пушат“, както казва Руснака на Кари в „Сексът и градът“. Да им се чудиш – как успяват да са толкова фини тези момичета.

Умеят да се наслаждават на живота с онова нежно joie de vivre, в което те са истински майстори. Обичат и да се забавляват навън, но не по-малко обичат да се събират с приятели у дома. И да готвят, никаква поръчана храна. „Вкусна паста зукини с мента или просто плато от сирена, колбаси и вино. Това се нарича вечеря“, разказва в книгата си Love, Style, Life Гаранс Доре. Нещо, което със сигурност й липсва в годините, когато се мести да живее в Ню Йорк. „Парижката нощ е лична, а нюйоркската – публична“, разказва още тя. Парижаните държат на своя дискретен личен свят, ходят предимно на добре проверени и любими места, а вечер предпочитат да поканят няколко приятели у дома и... да им сготвят. Какво можем да си „откраднем“ от тях?

Има още...


Винаги хляб на масата

Може би и вие като мен можете да пропуснете предястието, но ще си похапнете от хляба на масата – топъл и с малко масло отгоре. Затова и като домакини е добре да предвидите поне два вида, особено ако знаете особеностите на хранене на приятелите си (с глутен, без глутен, с лимец, без лимец...), а ако нямате време да приготвяте у дома, отидете до най-близката пекарна, в която ще откриете вкусен и топъл хляб. Сигурна съм, че имате поне две любими в този град.

По-малкото е повече

Нали знаете правилото на Коко Шанел„Преди да излезете от вкъщи, махнете поне един аксесоар от себе си“. Този ценен съвет обаче можем да приложим навсякъде, дори когато подреждаме масата или просто правим кът за приятелите си на любимата тераса. Свежи цветя, малки свещи, хубави прибори. Дори и да нямате нито една еднаква чиния, никой няма да забележи, ако сте се погрижили цялостната атмосфера да е от онази небрежна елегантност, дето все я „гоним“ и в дрехите.

Има още...


Избирайте сезонни продукти

Да, много по-удобно е да минем през най-близкия голям супермаркет, където знаем, че ще открием всичко на едно място, без да губим време. Далеч по-вкусни неща, и то сезонни, ще открием в местата, на които малки производители ще ни предложат много по-качествени и често по-евтини продукти – независимо дали ще са сирена и колбаси, или плодове и зеленчуци.

По етикет

Ако вие трябва да отидете на гости, не подранявайте, но и не закъснявайте. И никога не ходете с празни ръце. Винаги има откъде да се намери бутилка хубаво вино или кутия със специални шоколадови бонбони. Ако вие сте домакин, винаги сервирайте първо на гостите си, а след това на себе си. При французите е много важно и как е нарязано сиренето, а ако наистина ще си правите френска вечеря, няма как да минете без поне няколко вида сирена. Правилото е нарязването да се случва спрямо формата на самото сирене (ако е камембер, да бъде на триъгълници) така, че всеки да получи своето заслужено парче.

Най-важното от всичко обаче е да се наслаждавате изцяло на момента, на храната, на напитките, на компанията си. Дори и не всичко да е съвършено. И незавсимо дали сте в ролята на гост, или на домакин, да изпитате истински и пълноценно онова френско joie de vivre. A Votre Sante!

 

А ако случйно сте в Париж, вижте тези места