Начин на живот

Как ще пътуваме за великденската ваканция?

Гърция е отворена за туристи, но правилата се различават според статуса на ваксинация

Как ще пътуваме за великденската ваканция?

По пътя към мечтаната ваканция
Снимка: GettyImages

Противоепидемичните мерки за Covid-19 отпаднаха в България и това ни води на мисълта, че пътуването за празниците вече е лесно и достъпно. А какво по-разтоварващо от кратко пътуване до съседните ни страни за Великден?

Макар доста страни да свалиха изцяло ограниченията, някои държави все още имат правила срещу разпространението на коронавируса. Струва си да се консултираме с авиокомпанията, ако летим със самолет за това в кои държави изискват зелен сертификат или антигенни тестове. Също е добре да се информираме и къде искат тестове за влизане в страната и дали е нужна карантина.

Гърция

Гърция е отворена за туристи, но правилата се различават спрямо статуса на ваксинация. За ваксинираните с две или три дози ваксини не е нужно да се представя Covid- тест преди пътуване. За частично неваксинираните или изцяло без защитна инжекция е нужен отрицателен антигенен тест, направен 48 часа преди влизането на гръцка територия или PCR тест от 72 часа преди пристигането. Приема се и документ за преболедуване на Covid-19. 

Гърция премахна формулярите за влизане в страната, с които се проследяваха чуждестранните лица, влизащи от други страни.

Турция

Туристите със завършен ваксинационен цикъл могат да посещават Турция, без тестове за Covid-19 или карантина. На тези, които нямат две ваксини за коронавирус, ще се изисква отрицателен тест или документ за преболедуване преди най-много 6 месеца. 

Ако предоставите PCR тест, той трябва да е направен в рамките на 72 часа преди влизането в Турция или бърз антигенен тест, направен в рамките на 48 часа. Всички пътуващи на възраст над 6 години трябва да попълнят онлайн формуляр за чуждестранни пътници в рамките на 72 часа преди да влизането в Турция, според турските власти.

Хърватия

Хърватия планира да облекчи значително противоепидемичните мерки до предстоящияте празници за Великден, съобщават хърватските медии. Националният щаб за борба с разпространението на коронавируса обсъждат възможността за пълна отмяна на мерките като брой лица, посещаващи един обект или за маските на открито и закрито. Очаква се ковид-сертификатите да бъдат отменени, но мерките по държавните граници да останат. 

Носенето на маски на закрито и сега е задължително в Хърватия. С новата мярка носенето  ще стане препоръчително, освен на определени места като обществения транспорт, театри и кина. Новите по-меки мерки ще бъдат приети на базата на ситуацията като цяло и намаляването на броя на новозаразените и хоспитализираните през последния месец.

Северна Македония

Комисията за заразни болести препоръчва да се премахнат маските на закрито, с изключение на здравните заведения, домовете за възрастни хора, аптеките и обществения транспорт. Предлага се и да отпадне епидемиологичното проследяване на контактите и препоръката за изолация на контактните лица, съобщи БТА. 

"Планираме постепенно разхлабване на мерките, тъй като не искаме изведнъж да се изправим пред увеличен риск. Тези препоръки препращаме до Главния кризисен щаб, добави д-р Петличковски от Кризисния щаб на Северна Македония.

А ако пътувате по-надалече...


Франция

Франция отвори врати за неваксинирани британски граждани за великденските празници и не изисква карантина. Въпреки това, пътниците от други страни без две ваксини ще трябва да покажат отрицателен Covid- тест - PCR, направен 72 часа преди заминаването, или антигенен тест от преди 48 часа.

Хората със завършен ваксинацонен цикъл за коронавирус могат да пътуват без тестове или карантина. Всички пътуващи също трябва да попълнят онлайн формуляр, преди заминаването за Франция. Страната наскоро премахна местните ограничения за Covid-19, включително задължителните маски и зелените сертификати за закрити места, включително музеи и барове.

Испания

Всяко лице на възраст над 12 години може да посети Испания, при условие че е или напълно ваксиниран срещу Covid-19, или да предостави документ за преболедуване. Напълно ваксинираните с поне две ваксини трябва да са поставили последната си доза в рамките на 270 дни преди пристигането. В противен случай е необходимо поставяне на бустерна доза.

Тийнейджъри на възраст от 12 до 17 години, които не са ваксинирани, могат да влязат в страната, при условие че имат отрицателен резултат PCR тест и пътуват с ваксинирани възрастни. Пътуващите ще трябва да попълнят формуляр преди пътуването и да получат QR код, който се сканира от граничните власти. Същите са правилата, ако пътувате до континентална Испания, Канарските или Балеарските острови.

А какво предвиждат другите страни за ковид-мерките?