Начин на живот

Как хурката на баба ми заживя втори живот чрез фейсбук

Начин на живот

Как хурката на баба ми заживя втори живот чрез фейсбук

Снимка: Pexels

Ерата на фейсбук. Групите за шопинг там постоянно се множат. Купуваме дрехи, преживявания, подаръци и какво ли още не. Оказва се, че вещи от преди няколко десетилетия набират все по-голяма популярност в социалната мрежа.

За това как дантелените покривчици, хурките и носиите, наследени в семейството му се възраждат от прахта в старите сандъци, разказва Васил Кацов. Той продава стари вещи от години, а напоследък прави това най-вече чрез фейсбук. Казва, че не го прави за пари, а защото имал пораснал син, който не се интересува от тези предмети и се опасява да не бъдат изхвърлени някога.

„Тези чинии майка ми и баща ми са ги купували от ЦУМ”, разказва софиянецът, докато развива пожълтяла хартия, на която с печатни букви пише „Централен универсален магазин”.

Мъжът ще бъде щастлив, ако приборите отново са на нечия маса, пълни са с храна и над тях се чуват оживени разговори и смях.

Профилите на някои потребители са се превърнали в модерен вариант на антиквариат. Там децата ни могат да видят как са изглеждали шейните преди 4 десетилетия, какво е вретено или газена лампа. Ако си мислите, че само в днешно време имаме лукса да си изстискваме сок от пресни плодове, лъжете се! Там може да купите такава за 20 лв. Е, едва ли има много екстри, но пък какво ли ще е удоволствието да поседнете в плюшения си фотьойл в бароков стил например и да пиете сок от престара изтисквачка.

Цените на соц продуктите варират от дребни левове до няколко стотин. Ентусиастите да притежават такива ретро предмети не са малко. И всъщност покрай търговията на стари вещи се възражда един отминал дух, а ценностите на семействата получават втори шанс. Практиката на продажба на неща, които са ненужни за някого, но биха били съкровище за друг, е добре позната. В този глобален свят, в който ставаме все по-големи консуматори и изхвърляме все повече отпадъци, препродаването на предмети изглежда като една много разумна и дори романтична идея. Ако не вярвате, попитайте баба си!

Автор: Емануела Миланова

 

А ето кои са най-известните FB групи за шопинг в България