Начин на живот

Кейт Мидълтън: Извинявам се, понякога експериментирам със снимките

Публикувана от Кенсингтън снимка се оказа проблемна за агенциите, които забелязаха редакция на кадъра

Кейт Мидълтън: Извинявам се, понякога експериментирам със снимките

Снимки: Samir Hussein / Getty Image

Часове след като няколко водещи новинарски агенции (Reuters, Associated Press и AFP, както и Getty) оттеглиха разпространената от тях снимка на принцесата на Уелс с децата й, Кейт Мидълтън призна, че тя самата е редактирала семейната снимка и се извини "за всяко объркване", което е предизвикала.  

Изявлението й беше публикувано в официалния профил на двореца Кенсингтън в социалната мрежа Twitter, след като пет агенции го оттеглиха поради опасения за манипулиране, съобщи BBC.  

„Както много любители фотографи, понякога експериментирам с редактиране“, казва Катрин. 

"Искам да се извиня за объркването, което предизвика семейната снимка, която споделихме вчера. Надявам се, че всички празнуващи са имали много щастлив Ден на майката. К."

Извинението е в официалния акаунт на принца и принцесата на Уелс, но в него има личен подпис "К.", т.е. Катрин. 

След  спекулации за здравословното й състояние на Кейт Мидълтън през последните няколко седмици, в неделя от двореца разпространиха до медиите първата официална снимка на принцесата след претърпяната операция през януари. Единствената друга нейна снимка след престоя й в болница, която се появи, беше направена от папараци преди дни, а британските медии не я публикувана поради опасения за нарушаване на поверителността и правото на личен живот.

Кадърът повдигна още въпроси 

Вместо да даде отговор на слуховете, публикуваната снимка повдигна нови въпроси, отбелязва BBC.  Включително и до дискусия как медиите трябва да използват изображения или клипове от социални медии, които са направени без участието на независими журналисти. 

Британски журналисти коментират, че целта на снимката е била да се успокои любопитството на публиката и да се потушат слуховете за състоянието на принцесата, но вместо това е постигнат обратен ефект и кадърът стана обект на детайлно изучаване и коментари, включително – "добре ли изглеждат ръцете на принц Луи" и "възможно ли е на заден да има дърво с листа в точно този цвят в средата на март". 

При повечето публични изяви на кралското семейството винаги присъства професионален фотограф и представители на пресата, но Уилям и Кейт традиционно публикуват и кадри, направени от самите тях, с които споделят лични моменти. Тя е запален любител фотограф и няколко пъти публикува свои снимки на децата, за да отбележи рождените им дни, включително на принцеса Шарлот през май миналата година, на принц Джордж през юли 2022 г. и на принц Луи на плаж в Норфолк по-рано същата година.