Начин на живот

Китай се връща на туристическата карта за първи път от 2020 г.

Китай се връща на туристическата карта за първи път от 2020 г.

Китай отново отваря врати за туристи за първи път от 2020 г., когато властите взеха решение да спрат влизането на чуждестранни лица поради пандемията от Covid-19.

Сега всеки, който е отложил плановете си да види на живо Великата китайска стена и Забранения град в Пекин, може отново да тръгне на път. От 15 март чуждестранните офиси ще могат отново да приемат молби за издаване на визи за Китай. Круизните кораби отново ще могат да акостират в Шанхай и остров Хайнан без визи.

Що се отнася до китайските граждани, те ще могат отново да пътуват в 60 страни, което е огромна промяна в сравнение с разрешените досега 20 държави. Тези, които пътуват от Хонконг и Макао, отново ще имат привилегия с визите, както беше преди 2020 г.

В момента всеки чуждестранен гост на Китай трябва да представи сертификат за ваксинация за Ковид-19 или негативен тест от поне 48 часа преди влизането в страната.

Китай наложи стриктен план за нулев ковид от самото начало на пандемията, но не успя да ограничи разпространението на вируса. Като част от плана всички чуждестранни туристи бяха спрени, както и излизането на китайски граждани, които искат да пътуват в чужбина. Но след избухването на редица масови протести заради твърде рестриктивните мерки, властите отмениха ограниченията и решиха да върнат Китай обратно в света, както направиха почти всички държави.

Преди пандемията Китай приемаше десетки милиони туристи от цял свят всяка година и туризмът представлява значително перо за приходите на държавата и икономиката. Според различни икономически доклади Китай прави повече от четвърт трилион долара през 2019 г. само от туризъм.  

Така че стягайте куфарите към Китай и безбрежните й туристически съкровища.

Други интересни факти от страната в Далечния Изток