Начин на живот

Кой измести шампанското от подиума във Формула 1?

Начин на живот

Първото за 2021 г. състезание от F1 показа, че пилотите на "Ферари" и тази година трудно биха се справили с конкурентите си от "Мерцедес" и "Ред Бул". Въпреки това на подиума и в този, и в следващите два шампионата, неизменно ще присъства…"Ферари".

Парадоксът стана факт, след като италианският производител на пенливи вина Ferrari Trento и най-популярната автомобилна надпревара сключиха договор за 3-годишно партньорство. Така F1 вече има своята нова официална напитка, която измести почти неизменното през последните десетилетия шампанско. Освен че ще е в 3-литрови бутилки на подиума по време на награждаванията, тя ще бъде сервирана във VIP-зоните край пистата и по време на други официални събития, свързани с Формула 1.

Съвпадението в имената на култовата италианска автомобилна марка и винопроизводителя е повече от любопитно. Друго интересно съвпадение е, че официалният дебют на пенливото "Ферари" след влизането на договора в сила, ще бъде на пистата "Имола", по време на втория кръг от шампионата. Именно на тази писта, преди 40 г., вино на Ferrari Trento за последен път е отваряно на подиума.

При награждаването в Бахрейн на 28 март тази година призьорите (Хамилтън, Верстапен, Ботас) изпълниха ритуала с изпръскването, но го направиха с бутилки без етикети. Поради законовите ограничения в Средния Изток относно пиенето и рекламирането на алкохол, така ще и в още две от общо 23 състезания от календара – за Гран при на Саудитска Арабия и на Абу Даби в самия край на шампионата.

Ferrari Trento е била или е действащ партньор и на други престижни спортни събития, като например ветроходни състезания или стартове от Световната купа по ски. От миналата година си партнира и с футболния колос "Ювентус".

Компанията е основана от Джулио Ферари през 1902 година. Без да има потомство, 50 години по-късно той я оставя в ръцете на семейство Лунели. Специализирана e в традиционните методи за производство на пенливи вина от алпийската област Трентино-Алто Адидже.

Енцо Ферари пък е основателят (през 1939 г.) на автомобилната компания, носеща фамилното му име.

Автор: Никола Стойнов

 

Историята на най-известните коктейли по света