Начин на живот

Летни маршрути: Накратко - Лазурният бряг

Синевата на небето, лазурът на морето, патината на богатството, изискаността на хотелите и ресторантите – Френската ривиера е неповторима с красота и елегантност.

Накратко: Лазурният бряг, Côte d'Azur. Югоизточното морско крайбрежие на Франция, простиращо се от Ментон на изток до Тулон на запад. Името Кот д’Азур е дадено на Френската ривиера от писателя Стефан Лиежар в едноименната му книга от 1887. Лиежар е роден в Дижон, в департамента Кот д’Ор (което означава “златен склон” или “златен бряг”), и всъщност е адаптирал името му в опита си да опише лазурния цвят на Средиземно море.[[more]]Била съм само в източната част от Лазурния бряг – Кан, Монако, Антиб, Ес, Вилфранш сюр Мер, Ментон, Ница. Но и това ми стига. Синевата на небето, лазурът на морето, патината на богатството, изискаността на хотелите и ресторантите – Френската ривиера е неповторима с красота и елегантност, дом на знаменитости, на "нови" и "стари" пари.

Там всичко е по много, като че ли жителите му умножават красотата на природата с една разточителност, присъща само на наистина богатите. Много големи и много луксозни яхти, много високи сгради, много скъпи автомобили, много красиви жени, много богати мъже. Истински празник на живота, в който участваш само ако можеш да си платиш входния билет...

В интерес на истината, Лазурният бряг е уникален и с това, че е доста либерален по отношение на своите гости, дори бих казала гостоприемен, независимо дали са дошли с яхта, с влака или с автомобил с българска регистрация. Стига да можеш да си платиш поне кафето, си добре дошъл да зяпаш, снимаш, дори да ръкопляскаш на изключително редките модели коли, които минават по улицата.