Начин на живот

На разходка до една от най-романтичните улици в Рим

I Cento Pittori di via Margutta“ (Стоте художници от Via Margutta) е художествена изложба на открито, която задължително трябва се види през октомври. Годишното събитие е с участието на над 100 италиански и международни артисти.

На разходка до една от най-романтичните улици в Рим

снимка:Philosofia/ Wikimedia Commons

Федерико Фелини е можел да си позволи да живее навсякъде, където пожелае, но избира Виа Маргута, зелената улица, близо до Пиаца дел Пополо, с богата история. Разположена в центъра на Рим, уличката сякаш остава скрита от погледите и отвъд делничния шум, което ни кара да си мислим, че изборът на Фелини никак не е бил случаен.

Подобно на много места във Вечния град, всяко камъче на Маргута разказва истории. В продължение на векове улицата е била място за занаятчии и художници. През 1800 г. Франческо Патрици, създава ателиета и през следващите десетилетия художници, скулптори и композитори идват да работят или да живеят там, сред тях са Джакомо Пучини и Пабло Пикасо. Труман Капоти, чиято визитна картичка е изяществото на езика и повествованието, също е живял на улицата. Там е живяла и знаменитата актриса Джулиета Мазина.

Смята се, че името Маргута идва от прякора Маргуте на бръснар на име Джовани.

 

Улицата добива световна известност след премиерата на американския филм "Римска ваканция" с Одри Хепбърн и Грегъри Пек през 1953г. Героят на Грегъри Пек във филма живее точно на тази улица.

Това води до по-голямо търсене на недвижими имоти, но улицата запазва своята неподправена атмосфера. Днес тази причудлива улица е домакин на множество художествени галерии и антикварни магазини.

„Имам чувството, че това е улица от „магазини ателиета". Хората обичат да слушат историите на Маргута и да се влюбват още повече в нея“, казва местна.

 

Уличката е истинска глътка въздух от тълпите и глъчката. "I Cento Pittori di via Margutta“ (Стоте художници от Via Margutta) е художествена изложба на открито, която задължително трябва се види през октомври. Годишното събитие е с участието на над 100 италиански и международни артисти.

В продължение на десетилетия жените от Рим са си търсели рокли за специални поводи именно там.

Любопитен факт е, че табелата на Виа Маргута 11 е поставена чак през 2006 г.. Това са точно 13 г. след като Фелини си отива от този свят.

5 места в София, които ни пренасят в Италия