Начин на живот

Най-добрите дестинации за дигитален детокс

Проучване на Uswitch подреди в класация най-добрите дестинации за дигитален детокс

Най-добрите дестинации за дигитален детокс

Снимка: Canva

Постоянно сме с телефона в ръка и това ни вреди. Дали го осъзнаваме или не, то е факт. Постоянното стоене във социалните мрежи ни прави тревожни. Проучванията показват, че близо 60 % от хората, които използват смартфони, проверяват някоя социална мрежа пет минути преди лягане и в рамките на 30 минути след събуждане.

Фактът, че „дигитален детокс“ е десет пъти по-търсено в интернет, отколкото преди 15 години, е достатъчен повод да се замислим, че е необходимо да променим нещо в начина си на живот.

Но къде можем да избягаме? Проучване на Uswitch подреди в класация най-добрите дестинации за дигитален детокс.

Мачу Пикчу, Перу

Мачу Пикчу е на почти четири часа път от най-близкия град Куско. Това е и най-дългото пътуване в този списък. Дворците, храмовете и домовете се намират на 2430 м надморска височина в Андите. Той е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1983 г. Със скромните си размери Мачу Пикчу не може да се нарече голям град, за сметка на това обаче е заобиколен от богато разнообразие от растения и диви животни. С изобилието от природни и исторически забележителности няма да ни позволи да ни бъде скучно, когато решим да дръпнем шалтера на света на социалните мрежи.

Има още...


Памуккале, Турция

Ако гледаме снимките, може да ни се стори, че сякаш снежни скали са кацнали над долина в провинция Денизли в Турция. Причудливите форми, които обгръщат малките тюркоазени езерца оставят впечатлението, че целият склон се топи. Въпреки тази вълшебна илюзия, мястото съвсем не е студено. Понякога температурата на водата достига 40°С и отгоре. А скалите, които застрашително приличат на лед, всъщност са от варовик. Регионът има умерен климат през по-голямата част от годината, което го прави отличен избор за топлолюбиви пътешественици, които искат да се изплъзнат от лапите на вездесъщия интернет.

И още...


Кападокия, Турция

Тук природата е показала майсторските си възможности в извайването на различни форми. Районът е богат на лозя, затова и любителите на вино ще могат да го оценят по достойнство. Стотици балони с горещ въздух излитат по изгрев всяка сутрин, а приказните гледки отвисоко изглеждат поне няколко пъти по-величествено. Приключението извън мрежата е мисия възможна. Светът ни постепенно започва да се разширява, а тревогите, причинени от някоя социална мрежа, стават все по-дребни.

И още...


Прованс, Франция

Южна Франция гарантирано ще проветри главата ни и ще ни зарадва с красиви гледки. Лавандулови полета, слънчогледи и маслинови дървета, които сякаш никога не свършват. Прованс е известен с по-бавния си ритъм на живот.  Да се разхождате в Прованса, означава да сте част от величествена картина, нарисувана от художник. Най-силно повлиян от провансалския пейзаж е Ван Гог, който две години рисува и оставя 150 картини, вдъхновени от вълшебното място.  Тук подправките, хубавата храна и качественото вино са на почит. Средиземноморският климат, жаркото слънце и постоянно подухващият ветрец са най-добрата комбинация, която ще ви накара да вдишате спокойствие и да издишате любопитство към света.

Трудно ще се изкушите да се върнете обратно в бързия ритъм на ежедневието заради скоростта на интернета – там обикновено е доста по-ниска, вероятно защото има далеч по-интересни неща за вършене.

И още...


Скалите на Мохер, Ирландия

Впечатляващите гледки към Атлантическия океан превръщат скалите на Мохер в една от любимите туристически дестинации на Ирландия. Тяхната естествена красота е вдъхновение както за музиканти, художници, така и за поети. Те са подходящо място за дигитален детокс, ако искате все пак да запазите връзка с цивилизацията –  най-близкият град Лехинч е само на 18 минути. Точно толкова, колкото е необходимо, за да се отделиш от забързаната част на света и да се насладиш на това, което те заобикаля.

 

10 от най-приказните плажове във Франция