Начин на живот

Най-устойчивите градове в света са подредени в класация

Ново проучване посочи градовете, които правят страхотни неща за хората и планетата.

Най-устойчивите градове в света са подредени в класация

Осло, Норвегия. Снимка: Nick Night/Unsplash

Когато става въпрос за устойчиви градове, не става дума само за това, че те са по-добри за планетата. Устойчивите градове са тези, които са най-пригодни към бъдещето и наистина са от полза за своите граждани – с други думи, те са устойчиви и за хората.

Ако се чудите кои градове по света са най-устойчиви, имате късмет, защото веднага можем да ви дадем отговор на този въпрос. Холандската компания Arcadis наскоро пусна изданието за 2022 г. на своя Индекс за устойчиви градове, който оценява и класира 100 града по това колко устойчиви са те.

Всеки град се оценява по 51 показателя, които варират от нивата на замърсяване и броя на зелените площи до качеството и зелеността на обществения транспорт.

И на върха на изследването на Arcadis тази година е… Осло ! Норвежката столица е възхвалявана за изключително зелената си система за обществен транспорт, изобилието от зелени пространства, ниското потребление на енергия и чистия въздух. Градът оглави общото класиране и зае челно място по екологична устойчивост.

След Осло е Стокхолм, който се класира добре не само заради зелените си качества, но и заради социалната си устойчивост. Стокхолм очевидно има ниско неравенство в доходите, здравословен баланс между професионалния и личния живот и добра здравна система. На трето място е Токио - до голяма степен благодарение на ниските нива на престъпност и страхотната транспортна мрежа.

Искате ли да знаете къде още е добре да се живее според списъка? Ето първите десет най-устойчиви градове в света:

1. Осло, Норвегия

2. Стокхолм, Швеция

3. Токио, Япония

4. Копенхаген, Дания

5. Берлин, Германия

6. Лондон, Великобритания

7. Сиатъл, САЩ

8. Париж, Франция

9. Сан Франциско, САЩ

10. Амстердам, Холандия

Ако искате да научите повече за методологията или да се потопите в градовете с по-нисък клас на проучването, можете да изтеглите и прочетете пълния доклад ТУК.
 

Антибиотици от пластмаса