Начин на живот

Най-луксозните нощни влакове в Европа

Пазарът на луксозни влакове не спира да се развива. Ето 5 от най-новите нощни влакове, които очакваме през тази година.

Най-луксозните нощни влакове в Европа

Снимка: Eastern & Oriental Express

Миналата година броят на спалните влакове се увеличи значително поради загрижеността за изменението на климата и желанието след пандемията да забавим темпото и да се насладим на заобикалящата ни среда, докато се придвижваме от едно място на друго. Частни компании като European Sleeper привлякоха романтиците обратно на релсите, а австрийската ÖBB пусна чисто нови високотехнологични влакове с няколко нови маршрута. Пазарът на луксозни влакове последва примера, като към края на годината се очаква нова версия на Ориент Експрес, а един стар фаворит в Югоизточна Азия отново заработи. Ето 5 от най-новите нощни влакове, които очакваме през тази година.

Европейски спален вагон: Брюксел, Белгия - Прага, Чехия

През май миналата година дългоочакваният влак "Good Night Train" направи първото си пътуване от Брюксел до Берлин през Антверпен, Ротердам и Амстердам, предлагайки на пътниците малко по-евтин съперник на услугата "Nightjet" на ÖBB, която току-що стартира по същия маршрут. Финансирана с публични средства и стартирана от белгийско-холандски колектив, услугата European Sleeper сега разширява маршрута си до Прага от края на март. Влакът ще пътува в понеделник, сряда и петък, като ще тръгва от брюкселската гара Midi в около 19:20 ч. и ще пристига в Прага малко преди 11 ч. на следващата сутрин - идеално време за пътниците да се насладят на обяд и разходка из чешката столица, преди да се настанят в хотел. Компанията обмисля възможността за присъединяване на вагон-ресторант към влака, но в момента има само придружител, който сервира напитки, сандвичи, чипс и крекери.

Eastern and Oriental Express, влак на Belmond: Сингапур-Малайзия-Сингапур

След прекъсване Belmond възобновява движението на влака Eastern and Oriental Express в Югоизточна Азия. За първи път влакът пътува след 30 години между Сингапур и Банкок. Сега пътниците могат да се включат в маршрута Дива Малайзия - тридневно двупосочно пътуване от Сингапур, което преминава на север през джунглите на Малайзия, позволявайки на пътниците да слязат в тропическите гори на националния парк Taman Negara и да се разходят из опушените улички и старите квартали на остров Пенанг. С три класи на борда пътниците могат да седнат до прозорците на старинни кабини, облицовани с полирано черешово дърво и покрити с розови коприни, докато влакът преминава през каучукови и палмови плантации, а гигантските листа се удрят в него. Облечете се по-рано за вечерята и вземете коктейл в края на влака, където откритият вагон за наблюдение позволява на пътниците да стоят срещу топлия вятър и да усетят миризмата на мократа джунгла, която се носи покрай тях, преди да седнат да вечерят в един от двата вагона за хранене, където се сервират местни ястия.

Cadore Express: От Рим до Кортина, Италия

За любителите на ските и сноуборда, нощният Cadore Express дебютира точно преди Коледа миналата година, като превозва пътници от Рим до заснежените Доломити. Преди беше възможно това пътуване да се осъществи през деня, но сега нищният влак, който тръгва от Римския терминал в петък в 21:40 ч., осигурява на пътниците директна линия без прекачвания и възможност да се забавляват във вагон-ресторанта над чинии с изискани ястия и червено вино. С капацитет от 220 спални места, влакът е претърпял основен ремонт, като има както единични, така и двойни кабини за тези, които искат да се уединят или да изберат по-общителните купета, в които могат да се настанят между четирима и шестима пътници. Елегантен, чист и уютен, с мокет, бутилирана вода и включена закуска, Cadore Express е идеален за пътници, които търсят великолепни планински гледки на кафе и кроасани и пристигат в 8 ч. сутринта с цял ден, който да прекарат на пистите.

Nightjet: Хамбург, Германия - Виена, Австрия

Австрийският държавен оператор ÖBB е двигател на разширяването на маршрутите със спални влакове в цяла Европа, като миналата година обяви, че разполага с флот от 33 влака от ново поколение. Първият маршрут, по който бяха пуснати новите влакове, беше от Хамбург до Виена през декември, като те разполагат с плюшени кабини, самостоятелни душове и тоалетни, фиксирани легла, амбиентно осветление и малка бутилка пенливо вино - както и с иновативни мини-кабини, проектирани подобно на японските капсулни хотели. За пътниците, които предпочитат уединение, без да се налага да плащат цената на единично купе, мини каютите са достатъчно просторни, за да се вмъкнете и да легнете, с прилежащо шкафче за ръчен багаж и обувки. Влакът тръгва около 20:00 ч. и пристига в столицата малко след 9:00 ч.

Orient Express La Dolce Vita

Най-новото въплъщение на легендарния луксозен влак, което ще бъде пуснато в експлоатация в края на 2024 г., е дело на Accor Group и отдава почит на славния излишък и блясък на 60-те години на миналия век. Влакът е проектиран от Dimorestudio, базирано в Милано студио за архитектура и дизайн, и се състои от 12 луксозни кабини, 18 апартамента и един апартамент Honor, като се отличава с дръзки цветове, геометрични мотиви и лъскави дървени ламели по таваните. Обзаведени с опушени огледални стени, дивани, които се отварят в двойни легла, и поръчкови осветителни тела, помещенията са идеални за пътници, които искат да се отпуснат в уединение, докато влакът се носи из италианската провинция. Шест различни маршрута - с една или две нощувки на борда - започват от гара Roma Ostiense, а два от Palermo Centrale, което дава на пътниците избор от възможности извън влака, включващи дегустация на трюфели в Пиемонт, частна нощна обиколка на базиликата Сан Марко във Венеция и езда в Абруцо.