Начин на живот

Непознатата страна на Банско

Толкова малко, а толкова красиво и уютно е Банско. Ето част от местата, които си заслужава да бъдат посетени, без значение дали е зима или пролет...

Непознатата страна на Банско

Банско е едно от любимите ми български градчета. Толкова малко, а толкова красиво и уютно. И въпреки че не практикувам зимни спортове, никога не пропускам възможността да го посетя. През кратките уикенди там имам време за сън, слънчеви разходки, спа през деня и партита вечерта.

А ето и част от местата, които си заслужава да бъдат посетени, без значение дали е зима или пролет. И без значение колко нови сгради са построени в огромните комплекси в покрайнините на града.

Музеен комплекс “Банско”

Музейният комплекс включва четири музея в Банско и един в с. Добринище, които са изграждани в продължение на няколко десетилетия.

Градският исторически музей, Дома на изкуствата, Етнографската изложба-базар, Постоянната иконна изложба са част от най-значимите културно-исторически забележителности на града и непременно трябва да ги разгледате.

Веляновата къща

Тя е открита през 1977 г., обявена е за паметник на културата с национално значение, и е образец за архитектурния тип "укрепена къща" от времето на българското Възраждане.

Уникална е със стенописите и дърворезбованите тавани, дело на Велян Огнев - представител на Дебърската художествена школа. А особена ценност представляват стенописната украса на "Синята стая", изкусната дърворезба на чардака, геометричните и растителни мотиви в югоизточната стая на южната фасада.

Белината къща (къща музей “Неофит Рилски”)

През 1981 г. Бенината къща е превърната в музей на Неофит Рилски - основоположник на българското светско образование и пръв български енциклопедист. И също като Веляновата къща е обявена за национален паметник на културата. Намира се в съседство на църквата “Св. Троица”. Строена е през XVIII в. и следва традицията на банската укрепена къща. А експонираните в нея материали в хронологичен ред разкриват дългогодишната многостранна и народополезна дейност на Неофит Рилски.

Къща-музей “Никола Вапцаров”

С откриването на къщата-музей “Никола Вапцаров” се поставя началото на музейното дело в града. Последната реализирана експозиция е през 1992 г. и включва възстановка на къщата, в която е преминало детството на поета Никола Вапцаров, работната стая на неговата майка Елена Вапцарова, всекидневната и гостната.

Църквата “Света Троица”

По своята същност и стил е уникална и завладяваща и в нея ще намерите истинско успокоение. Построена е през 1835 г. от местни майстори, а в пределите й през 1850 г. е издигната кула-камбанария, символът на град Банско. На главния вход на църквата има изсечени в близост християнски кръст и турски полумесец - своеобразен символ за тогавашната търпимост между двете религии и днешен знак за взаимна толерантност.