Начин на живот

Непознати водорасли превземат Лох Нес заради глобалното затопляне

Между 2015 и 2019 г. температурата на 97% от шотландските езера се е повишила със средно 1 градус по Целзий

Непознати водорасли превземат Лох Нес заради глобалното затопляне

Езерото е известно с легендата за чудовището от Лох Нес, Шотландия
Снимка: Pixabay

Глобалното затопляне е причинило бързо и значително повишаване на температурата на Лох Нес и останалите езера и язовири в Шотландия и тенденцията ще продължи, ако не се направят значителни крачки за овладяване на климатичните промени. Това гласи доклад на Британския център за екология и хидрология за ефектите на глобалното затопляне върху водоемите на британските острови.

Изследователите предупреждават, че затоплянето и промените на валежите, свързани с климатичните промени, увеличават риска от огнища на вредни цъфтежи на водорасли, които изпреварват в развитието си други сладководни растителни видове и произвеждат токсини в целия водоем. А те от своя страна могат да засегнат много видове животни и дори хората, пристигнали за отдих и развлечение в района.

Между 2015 и 2019 г. температурата на 97% от наблюдаваните шотландски езера и водни резервоари се е повишила, като повечето (88%) са се затопляли с между 0,25 и 1 градус по Целзий годишно, съобщи Шотландският експертен център за водите. 9 % от водоемите са се затоплили с 1,0 до 1,3 С годишно за същия наблюдаван период.

„Това изследване показа за първи път, че изменението на климата вече се отразява дори на езерата и малките водни басейни и тази тенденция вероятно ще продължи“, каза екологът Линда Мей. Според доклада, това е ранно предупреждение за потенциалните въздействия на климатичните промени върху климата и биоразнообразието и водните басейни  във Великобритания. Очаква се в началото на 2025 г. водите в южната и източната част на Шотландия да се затоплят най-много, а промените ще засегнат всички части на страната до 2040 г.

Ако мерките срещу глобалното затопляне ви вълнуват: