Начин на живот

(Не)възможният дигитален детокс на нашето време

(Не)възможният дигитален детокс на нашето време

Снимка: Dinendra Haria/SOPA Images/LightRocket - Getty Images

Става все по-трудно от всякога да оставим настрана телефона и устройствата, които ни придържат в дигиталната паралелна действителност. Макар много от нас да работят в такава среда и това да е естественият вид работа, трябва да признаем, че зависимостите от дигиталните устройства не само са факт – те крадат живота ни минута по минута, отдалечават ни от близките и важните за нас неща и в един момент се чувстваме дистанцирани, загубени и отровени.

В такъв момент е дошло време за дигитален детокс, който все повече филми започват да прилагат с цел да сближат екипите и да подобрят менталното здраве на хората.

Британската компания Salesforce предлага услугата „дигитален детокс“ като вид почивка за 10 дни без технологии във френски полинезийски курорти. За малка група хора отказът от  устройствата е постижима мечта, но за повечето това е много трудно и почти невъзможно. Дигиталния детокс изисква почти изцяло нов тип почивка - без екрани, телевизори, социални медии и видео конференции за няколко дни. Целта е да се намали стреса или безпокойството и хората да се свържат с природата и околния свят, който на първо време физически и добронамерен.  

Въпреки че няма научно доказани ползи от дигиталния детокс, това става все по-търсен вид почивка от дигиталната метавселена.

Днес такъв вид отказ от живот с устройствата е много по-труден за изпълнение спрямо 2012 г., когато изследователите за първи път използваха термина „дигитален детокс“. Екраните и тогава бяха важни, дори със зараждащите се версии на приложения и социални медии, но днес повече от всякога е невъзможно животът ни да се откачи от технологиите – в това число пазаруване, информиране, общуване, справки, препращане на данни и документи, снимки, запаметяване на различна информация, различни аудио и видеозаписи с практична цел, плащания, банкови операции – виждате ли – всичко това днес е голямо удобство, но дали всъщност ни пести време? И дали не е обратното – краде времето, а и неусетно и парите ни?

Как да започнете дигиталния детокс през 2023 г.?

Освен да избягате в отдалечената пустош за няколко дни без телефон, експертите казват, че дигиталния детокс е възможен за повечето хора. Най-големият ужас на повечето хора, е че

Продължава на следващата страница... 


ще изостанат толкова от информационния поток и ще бъдат затрупани с  толкова задачи, че след детоксът ситуцията би станала още по-зле и още по-стресираща.

Тъй като хората стават все по-зависими от технологиите, дигиталния детокс вече не изглежда само като разумна цел. Но може да има по-реалистично решение, което да намали технологичната мания и зависимост, без да ни принуждава напълно да прекъсваме връзката със света от новото измерение.

Пандемията като фактор за дигиталната зависимост

Пандемията изигра голяма роля в засилването на дигиталната зависимост и начина на работа и функциониране на живота на много хора. Днес хората не само работят пред екраните си, но и така общуват, все по-трудно се срещат на живо, по-рядко излизат за културни и социални събирания, избират да гледат повече филми и сериали у дома и физическият контакт е силно намалял основно поради психологическа инерция.

Проучване на Университета в Лийдс от 2022 г. показа, че 54% от възрастните британци използват екрани по-често сега, отколкото преди пандемията. Половината от анкетираните гледат екрани в продължение на 11 часа или повече всеки ден. 51 % са пред екраните повече в свободното време, отколкото преди пандемията, докато 27% са увеличили използването на екрана за работа.

Дигиталните зависимости като проблем в общуването

Повечето екранно време промени начина, по който се свързваме помежду си. Критично-важните взаимоотношения станаха още по-дигитални и доказателствата са изникващите постоянно нови групи в социалните мрежи и платформи – най-вече като клубове по интереси. Такъв вис са чатовете в групи в WhatsApp, семействата вече не се събират всяка неделя на семеен обяд, а предпочитат разговор по Skype или друго видео приложение, а спортът вместо в залата е заменен от тренировка у дома.

За много хора днес дигитален детокс би означавало прекъсване на връзката със семейството и обичайните разговори по телефона също. Тъй като все повече хора живеят на големи разстояния от семействата и близките си, това се превръща в единственият начин на комуникация – през екрана.

Връзките в ерата на дигиталната комуникация

В резултат на това онлайн общуване, онлайн запознанствата станаха все по-разпространени и станаха единственият възможен начин за срещи по време на пандемията. Това важи също и за намиране на нови приятели. По данни на Bumble – приложение за запознанства, използван предимно във Великобритания, има съществен ръст на трафика от 2020 г. насам. До края на 2021 г. почти 15% от 42-те милиона потребители на Bumble са търсили нови приятели спрямо по-малко от 10% година по-рано.

До края на 2022 г. мъжете, търсещи нови партньорки са се увеличили с още 26%. За съжаление запознанствата се отразиха и на децата, които основно общуват по този начин, вместо да играят навън. И това се отразява на истинските взаимоотношения между хората и това тепърва ще се вижда във времето.

Възможното бъдеще - хибрид или самота?

Преминаване към хибридна работа и хибридни взаимоотношения прави дигиталния детокс възможен, но за ограничено време. Отказът от устройства се рекламира като панацея срещу  състояния на паник атаки, тревожност,  дигитални зависимости, но връщането за много хора към реалността означава самота, изолация и липса на връзка с каквото и да е, тъй като всички останали са в устройствата.