Начин на живот

Нова вълна от стачки блокират летищата в Европа

Ако закупите билет в период на обявени стачки, е твърде вероятно да не получите никаква компенсация, ако полетът закъснее или е отменен

Нова вълна от стачки блокират летищата в Европа

Жена на международното летище Бориспил, на 29 км от Киев
Снимка: Mikhail Melnik\TASS via Getty Images

Нова вълна от стачки се задава по европейските летища, което предвещава нов хаос в пътуванията и изнервени пътници. С недостига на летищен персонал, инфлацията и исканията за по-високо заплащане, все повече заети по аеропортовете излизат на стачки, за да се борят за по-добри условия на работа.

Летищата в Италия, Белгия, Португалия и Франция вече изпитват затруднения с организацията и има десетки закъснели и отменени полети.  

Какво се случва, ако попаднете в капана на стачка ?

Ако попаднете в капана на стачка на летищния персонал, в повечето случаи авиокомпанията е задължена да окаже помощ или да заплати компенсация. Зависи и дали имате застраховка за пътуването си. Това лесно може да се провери на страниците на авиокомпаниите. Стачките се обявяват предварително, но ако все пак закупите билет в тези стачни периоди, е твърде вероятно да не получите компенсация.

Затова, преди да купите билети, проверявайте за обявените дати на стачките на летището, откъдето излитате и на летището, където кацате.

Все пак трябва да се знае, че стачките са протест срещу авиокомпаниите като работодатели и нямат за цел да навредят на пътниците, но най-често пострадалите са именно те.

Ето и кои авиокомпании предвиждат стачки:


ТАП - Португалия

Кабинния персонал на португалските национални авиолинии TAП ще стаччвута в продължение на 7 дни между 25 и 31 януари. Синдикатите настояват за по-високо заплащане и по-добри условия на труд. Стачките може да засегнат стотици полети, включително на летищата в Лисабон и Порто.

Бритиш Еъруейз

Бритиш Еъруейз (British Airways) съобщи, че ще отмени 10 000 полета на къси разстояния до и от лондонското летище Хийтроу от октомври 2022 г. до март 2023 г. Това представлява 8 % съкращаване на полетите за обичайния зимен период.

Луфтханза

Поради недостиг на персонал в своя център Франкфурт интернешънъл, германският национален превозвач Луфтханза (Lufthansa) обяви, че ще съкрати полети до края на март. Все още не е уточнено колко полета ще бъдат отменени, нито кои са датите.

Wizz Air

Наскоро обявена за най-лошата авиокомпания поради масови закъснения на полети на летища в Обединеното кралство, Wizz Air съкращава почти всичките си полети от Кардиф от септември до март. Единствените полети на Wizz Air, които ще излитат от Кардиф тази зима, са тези до Милано и Букурещ. Неприятното е, че Wizz Air обявяват стачки в последния момент, което прави планирането на пътуването много трудно и неясно.