Начин на живот

Нова забележителност във Венеция отваря врати за посетители

Построена е в началото на 1500-та година, като по-късно е била унищожена от пожар. Неокласическата фасада на сградата е една от най-емблематичните във Венеция.

Нова забележителност във Венеция отваря врати за посетители

Снимка: StockSnap/ Pixabay

Добре известно е, че Венеция не страда от липса на внимание от страна на туристите, но най-новата й забележителност има за цел да овладее проблема със свръхтуризма в града.

"Procuratie Vecchie" на площад Сан Марко – едно от най-известните градски пространства в света – е отворено за посетители за първи път в историята. Построена е в началото на 1500-та година, като по-късно е била унищожена от пожар. Неокласическата фасада на сградата е една от най-емблематичните във Венеция.

 

С днешна дата посетителите имат достъп до четвъртия и последен етаж. Благодарение на проекта на Дейвид Чипърфийлд 12 400 кв. м от трите етажа на сградата са достъпни за посетители. Пространствата ще бъдат използвани от фондация "The Uman Safety Net", която помага на хора в риск, включително бежанци.

На третия етаж на сградата се намира изложбата “Един свят на потенциал”, която позволява на посетителите да се запознаят с The Human Safety Net, нейните цели и работата ѝ с уязвими общности в 23 държави. 

Купуването на билет за изложбата (половината средства от които отива в полза на проекта „The Human Safety Net“) осигурява достъп на посетителите до кафенето на четвъртия етаж, което има две тераси на покрива, които гледат право към куполите на базиликата Сан Марко и прочутата камбанария ). Терасите нямат гледка към площада, тъй като са под линията на покрива на сградата. Въпреки това, стаите на последния етаж имат прозорци, които гледат към района, за който се казва, че Наполеон е нарекъл „гостната на Европа“.

Във Венеция раздават на туристи водни пистолети срещу чайките