Начин на живот

Още един лесен начин да помогнем на природата

Живеем във време, в което върху плещите на планетата неумолимо се стоварва огромен товар, който трудно може да бъде балансиран.

Венеция преди пандемията - град, посещаван от над 30 милиона души годишно. Романтично парче земя с история, култура, любов и ужасно много туристи. Жителите на града и международната общност от години призоваваха да се забрани преминаването на големи кораби през лагуната, в опит да се ограничи замърсяването, което застрашава екосистемата. Лятото на 2021 италианското правителство одобри мерки за забрана на големите круизни кораби в историческата лагуна на Венеция, за да защити града от прекомерния туризъм и всички щети, които следват за околната среда, водите и природата. По същото време ЮНЕСКО препоръча градът да бъде включен в списъка ѝ със световно наследство, което е в опасност.

Земята преди пандемията от свръхконсуматорство - дом за около един трилион вида, населяващи повърхността, океаните, недрата и въздуха. Днес е едно малко по-различно място. И за нас и за тях. Всички знаем как се стигна дотук. Пандемията обаче като че ли оказа и положителен ефект върху нас и усещането ни за това какво е “достатъчно”. Какво е необходимост и какво е излишък. Избягахме, за да се скрием само там, където всъщност сме най-защитени - сред природата.

И природата търсеше как да съхрани здравето си. Хубаво е, че вече мислим, говорим, слушаме и живеем така, че отново приоритет да е здравето. На всички и всичко около нас. В тази борба за оцеляване няма малки и големи крачки. Всяка крачка е огромна. И всяка крачка, на всеки човек, е вярна посока. Хората усетиха, че не са сами по пътя към възстановяването на баланса между чоека и природата и това дава нови надежди за по-бързи, по-ефективни резултати и все по-добри новини, които да четем.

Една от тях идва от финтех сектора у нас и партньорството на Mastercard и банка DSK със световната организация Conservation International, което даде възможност на България да стане първият европейски пазар, който се включва в Програмата за опазване на биоразнообразието на планетата.

Дебитната Mastercard Wildlife е част от ново поколение екосъобразни банкови продукти, разработени и сертифицирани по глобални стандарти в лабораторията на Mastercard за устойчиви решения. Tя е произведена от 85.5% рециклирани и рециклируеми материали IDEMIA, един от иновативните доставчици на материали, покрили изискванията на Mastercard за доказано намаляване на въглеродния отпечатък.

През последните две години инвестицията на Mastercard в материали и банкови продукти, които да заменят поливинилхлоридната (PVC) пластмаса с рециклирани, рециклируеми и биоразградими материали, е нараснала със 70%. Банка ДСК е първата европейска банка, която ще предложи иновацията на своите клиенти в България. Tака най-големият картов издател в България – Банка ДСК, внедрява на практика ESG политики за екологично, социално и корпоративно управление в картовото си портфолио, което достига до 2,5 млн. български потребители. 

Програмата има за цел да включи максимален брой клиенти и служители на банката в кампания с послание: „Докато тази карта изтече, много застрашени видове може да изчезнат“.

Mastercard вече втора година влага огромен ресурс в зелени инициативи – както глобални, така и редица локални, като почиствания, осиновяване на кошери в България, подкрепа за устойчиви иновации. С новата карта, Mastercard и Банка ДСК предлагат, обаче напълно нов подход и иновативна визия за банков продукт – с кауза, послание и минимален карбонов отпечатък. Устойчивите решения, родени благодарение на технологичната експертиза на компанията вече се интегрират в продукти от първа необходимост, както за бизнеса, така и за крайните потребители.

За всяка издадена карта Mastercard Wildlife Impact Банка ДСК и Mastercard даряват един долар на международната организация Conservation International, за да помогнат за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни.

Планът е до 2030 г. този проект да обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

 Освен с материала, от който е направена, картата дава възможност на клиентите, които я избират, да се включат в опазването на 2 000 критично застрашени видове, в това число африкански горски слон, черно-бял гривест лемур, жълтоопашата вълнеста маймуна и броненосец.

Биомасата на дивите бозайници е намаляла с 82%, а естествените екосистеми са загубили около половината си площ и милиони видове са застрашени от изчезване, всички – до голяма степен в резултат на човешките действия. Още по-потресаващ е фактът, че 96% от общата маса на всички бозайници на планетата е съставена от нас и животните, които отглеждаме за храна. Всички диви бозайници, от мишките до слоновете и китовете, представляват само 4% от общата маса.

От нас зависи дали ще се погрижим за нашия общ дом по начин, с който да заслужим мястото си тук. Вече няколко поколения дори не помнят света без мобилни устройства, бърза храна и бързи емоции. Нека им покажем, че макар и бавно по пътя обратно, вървим напред, за да си върнем изгубената хармония и ритъм на Земята, защото иначе всички ще сме наследство в опасност.

От 1 април Банка ДСК издава във всички офиси, чрез онлайн банкиране ДСК Директ и Кол център дебитна карта Mastercard Wildlife Impact Card, а ти можеш да помогнеш на Conservation International да се погрижат за изчезващите видoве, като се сдобиеш с нея.