Начин на живот

Островна ваканция в Южна Франция

Островна ваканция в Южна Франция

PixaBay

Днес ще се отправим на пътешествие към южна Франция. Онази част на Прованс, преди да достигнете звездната френска Ривиера, в която има трио острови, наречени les îles d'Or или Златните острови, които се посещават повече от моряци, отколкото шумното мнозинство, на което ще се натъкнете в близкия Сен Тропе. Освен че са отдалечени, тъй като няма път, свързан с тях, на няколко от островите няма автомобили.

Ако мечтаете за спокойна и безметежна ваканция, в която напълно да се откъснете от градските шум и суматоха - това място е за вас!

Тук ви очакват разходки по екзотичните плажове на Porquerolles и през борови гори - и никъде няма да ви изненада неприятно силната музика на заведение или плажен бар. Непокътнатият национален парк Port-Cros, който често е бил обект на набези на пирати до 20-и век сега рай за туристите. С удобни за преход маркирани пътеки, пресичащи запазени гори. И само малка част от съседния остров Le Levant (90% от който принадлежи на френската армия), който дори не електрифициран е отворен за обществеността, но той е традиционно място за натуристите.

Идеалният начин да обиколите тези брегове е с лодка. Ако я наемете за няколко дни е най-добре. На Port-Cros, най-малкият от островите, изобщо няма къде да отседнете, а възможностите са ограничени и на най-големия Porquerolles. По-голямата част от туристите тук са французи , а районът е бил предпочитаното зимно убежище за Толстой и кралица Виктория.

Как да стигнете до тук? От едно от традиционните рибарски пристанища на Hyères- Tour Fondue, от където тръгва фериботът за Златните острови. Ако се установите в някой от местата за отсядане на остров Porquerolles, или изберете на нощувате на наета лодка - ето и как да прекарате чудесно там. 

Вижте на следващата страница...


Карайте колело. Само с няколко студиа и малки хотели на острова, най-доброто място за нощувка е на една от лодките, акостирали в пристанището (които могат лесно да бъдат резервирани чрез Airbnb). Тъй като единственият начин на транспорт на острова е с велосипед, това е първото нещо, което ще искате да отметнете от списъка, след като пристигнете. За щастие, повечето лодки са оборудвани с превозните средства, а щандове за велосипеди под наем има близо до централния площад.

Островът с форма на кроасан се простира на 6-7 километра на дължина и около 3 километра на ширина и е разделен на две части. Стръмните скали от южната страна и дълги, пясъчни брегове на север . Изберете крайбрежни пътеки, които започват от пристанището и се разклоняват до плажовете, очертаващи североизточния бряг, като популярния Plage Notre Dame (наречен за един от най-красивите в Европа), който е обграден от величествени борове.

От другата страна ще намерите един от по-малко посещаваните плажове, плиткият Le Langoustier, на около 45 минути с велосипед от града. Наблизо, уединеният Le Mas du Langoustier, бивш селски дом, превърнат в хотел, който някога е принадлежал на собствениците на острова, е всичко, което си представяте, когато мислите за Прованс - а именно антични мебели във френски провинциален стил и басейн, обграден от евкалипти и борови дървета.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emma GB (@guinemv)

Разходете се боси покрай картини на Анди Уорхол. Когато през 60-те години на миналия век Годар снима своя класически „Пиеро льо Фу“, земята, където се намира Вила Карминяк, е била ферма. Архитект Анри Видал по-късно превръща фермата във вила и я заобикаля с лозя, създавайки Domaine La Courtade . Съвсем наскоро той бе открит като музей на съвременното изкуство, в който ви задържават да свалите обувките си докато разглеждате произведения на Анди Уорхол и Ботичели.

Има още...


Отвън, в националния природен резерват, ще откриете 15 скулптури на Jeppe Hein и Olaf Breuning, поставени в околните градини, където през летните месеци се провежда кино на открито. Ако случайно сте на посещение при пълнолуние, можете да направите обиколка с екскурзовод , водена от (записаните) гласове на Шарлот Генсбур и Пати Смит.

Известната Villa Noailles също е която е домакин на изложби, фестивали и ателиета за съвременно изкуство и дизайн през цялата година

Пийте розе, играйте петанк и се насладете на живота в лодката. Въпреки че е толкова малък остров, Porquerolles ще изненада любителите на класното вино. Органично произведено вино може да опитате в Domaine La Courtade, който предлагат дегустации и обиколки на лозята. Не пропускайте да посетите и притежаваният от Chanel- Domine de l'Ile в сърцето на острова, недалеч от Плаж Нотр Дам. Вземете няколко бутилки розе и се върнете в града на централния площад, където местните играят петанк и се насладете на залеза.

Шепата ресторанти на острова са разположени предимно на градския площад (Place d’Armes), така че ако го посещавате през натоварените летни месеци, ще разумно да резервирате предварително. Това е и една от причините да планирате пътуване до тук през май или септември, тъй като има по-малко туристи и не е горещо. Два страхотни избора на площада са Pélagos, където можете да вечеряте улов на деня или прясно стриди, и L’étal du Boucher, комбинация от месарница, винарска изба и ресторант с тайландски привкус.

Островът се изпразва когато тръгне последният ферибот, така че имайте предвид че заведенията затварят рано. Завършете вечерта с коктейл на терасата на L’escale, която гледа към пристанището, преди да се върнете към лодката.