Начин на живот

"Пасо де Мейрас" – красота, величие и съдебни дела

Кой ще получи вещите в замъка

Съдът в Ла Коруня разреши на наследниците на испанския диктатор Франко да изнесат мебелите от замъка Пасо де Мейрас, за които претендираха, след като самият замък им бе отнет в полза на държавата през декември миналата година. "Освобождаването" на мебелите стана възможно след поредното обжалване на постановления на по-долни инстанции.

Съдът отсъди, че испанската държава трябва да изплати обезщетение на семейството на Франко за нанесените щети.

Според институцията, когато е подаден първият иск за конфискация на замъка от страна на държавата, не е упоменато специално кой е собственик на мебелите и аксесоарите, поради което властите нямат право да ги изземват от наследниците на диктатора.

Държавата обаче може да заведе нов иск, с който да претендира за собствеността им с аргумента, че са част от националното наследство, ползвано временно от Франко.

На този етап е в сила член 703 от Гражданско-процесуалния кодекс, според който всеки, на когото имотът е конфискуван, има право да вземе мебелите, които не са включени в изпълнението на присъдата. Освен това специална комисия ще тълкува какво се счита за неразделна част от имота, визирайки спора за исторически предмети от културното наследство на страната като олтар, 2 статуи в градината и каменен кръст.

Замъкът бе предаден на държавата през декември миналата година, след като съдът в Ла Коруня постанови, че е незаконно придобит от покойния диктатор през 1941 година.

Семейството на Франко винаги е твърдяло, че историческото имение, построено между 1893 и 1907 г. и оценено сега на над 5 милиона евро, е частна собственост. То обаче е закупено с обществени дарения по време на Гражданската война, а след това прехвърлено на диктатора.

 

Кой живее в Winterfell, замъка на клана на Старк?