Начин на живот

Пет от най-посещавани национални паркове в Европа

Европа предлага много възможности за туризъм и среща с природата.

Времето се затопли и природата се раззелени - това е идеалното време да се обърнем към нея и да почерпим нови сили от горите, езерата и реките. Сега, когато природата се възражда, лечебната ѝ сила е най-голяма. След дългото стоене в затворени помещения и малкото движение, е време да се раздвижим и да наситим клетките си с кислород.

България е страна с изключителни природни забележителности, но ако сте видели повечето от тях и са ви омръзнали, Европа предлага още много възможности, с които да разнообразите и да се заредите. Ето 5 от най-посещаваните национални паркове в Европа, които си заслужава да посетите.

Плитвички езера, Хърватия

Националният парк Плитвички езера принадлежи към динарския карстов район и поради специфичната си геология, геоморфология и хидрология той наистина е едно от най-впечатляващите карстови образувания в света. Освен доломитните скали тук преобладават мезозойските варовици с доломитни вложки. Специфичните хидрологични свойства на скалата са позволили задържане на вода върху триаски доломитни скали, както и образуване на каньон чрез водно прорязване на варовикови отлагания от креда. Туфовите бариери са феномен, който позволява на водата да остане в езерата.

Саксонска Швейцария, Германия

Национален парк Саксонска Швейцария (на немски: Nationalpark Sächsische Schweiz) е национален парк в германската провинция Саксония близо до Дрезден. Обхваща две области от 93,5 km² в сърцето на германската част на Елбските пясъчни планини, която се нарича Саксонска Швейцария. Националният парк граничи с Национален парк Бохемска Швейцария в Чехия.

Белуно Доломити, Италия

Доломитите са планинска верига, разположена в североизточна Италия. Те са част от Южните варовикови Алпи и се простират от река Адидже на запад до долината Пиаве (Pieve di Cadore) на изток. Северната и южната граница се определят от долината Пустер и долината Сугана. Доломитите са почти поравно разпределени между провинциите Белуно, Южен Тирол и Трентино и предлагат изключителни гледки.

Екринс, Франция

Националният парк Ecrins е петият най-голям френски национален парк. Намира се в Алпите, покривайки голяма част от масива Des Ecrins. Паркът е коронован за „Европейски парк на планината“ от Съвета на Европа.

Триглав, Словения

Национален парк Триглав е единственият словенски национален парк. Паркът е кръстен на Триглав, най-високата планина в сърцето на парка, където е и най-високият връх в Словения (2864 м). Произходът на името Триглав е доста неясен. Смята се, че идва от характерната форма, гледана от югоизточната страна или приликата с най-висшето славянско божество - известния планински козел Златорог, което има статуя на върха на планината и е символ на Национален парк Триглав. Козелът е изобразен и на държавния герб.