Начин на живот

Подводните изби на Франция

Начин на живот

Да се гмуркаш до изби на морското дъно, защото виното там се развива не както на сушата. Възможно ли е това? Да, дори вече е реалност. Мащабът все още не е голям, но тенденцията я има, съобщава France Inter.

И не става дума за съкровища, намерени в корабни останки, като например престоялите 170 години на дъното на Балтийско море бутилки шампанско Veuve Clicquot, една от които продадена за 30 000 евро. Не. Вече има изби, които нарочно са под вода. Но защо? Заради ароматите!

Лозарите имат общо с парфюмеристите. Те се стремят да развият сетивата, да открият и покажат нещо ново. А морето и океанът биха имали вълшебни свойства да помогнат. Всъщност научно, разбира се, тъй като осветеността, но преди всичко температурата, налягането и движенията на водата оказват значително влияние върху ферментацията на виното. Някои аромати се развиват за шест месеца във вода, докато на земята са необходими над 50 години.

Еманюел Поармьор, инженер и специалист по подводно лозарство, твърди, че дрождите обичат промените в налягането: 0,5 бара на всеки шест часа с приливите и отливите в залива Сен-Жан-дьо-Лус, където e взел на концесия място с дълбочина 15 метра. Там той вече над 10 години потапя големи резервоари с форма на балони, пълни с неговото червено, бяло или розе, а теченията ги лашкат по дъното в продължение на 4 до 12 месеца.

“Резултатът е изненадващ. Например ароматите на къпина, когато ферментацията е на сушата, под вода се превръщат в такива на кирш (високоалкохолна напитка, правена главно от ферментирали череши). Получават се и бели вина с необичайно силни цитрусови аромати или дори вино, което ухае на банани. Има дори разлики между Атлантическия океан, Средиземноморието или сладководните води”, казва Поармьор, който е патентовал своя метод.

Значи, не е само въпрос на маркетинг? Ясно е, че винарите постигат и подобен ефект, потапяйки бутилки за отлежаване под вода, но главната идея е да се наблюдава поведението на микроорганизмите в различна среда. Точно затова беше изпратено вино и в космическото пространство.

Изследователската енология е и опит в процеса на винификация да бъде разширен обхватът на ароматите чрез използване на природни елементи. По възможност, без да се вреди на природата.

Автор: Никола Стойнов

 

Студът пак тормози френските лозари