Начин на живот

Потребители напускат Twitter, докато Мъск обещава свобода на словото

Правозащитни организации са загрижени, че по-слабата модерация на платформата може да доведе до ръст на езика на омразата

Потребители напускат Twitter, докато Мъск обещава свобода на словото

Снимка: GettyImages

Сделката за придобиването на Twitter от милиардерът Елон Мъск накара целият свят да говори за бъдещето на платформата. И докато повечето хора цитираха сумата по сделката ($44 млрд.) и разглеждаха мотивите на един от най-богатите и влиятелни хора в света, обсъждаха и как ще се отрази това придобиване на обикновения потребител.

Елон Мъск обяви в Twitter, че ще работи в посока за намаляване на цензурата, след като той вече е познат като горещ защитник на свободата на словото. Самият той съобщи, че би искал новата му социална мрежа да е форум за свободната реч, тъй като тя е люлката на функциониращата демокрация. Организации за защита правата на човека обаче са загрижени, че по-слабата модерация на платформата може да доведе до увеличаване на езика на омразата. Именно в Twitter от „Амнести интернешънъл“ написаха:

„Последното, което бихме искали, е Twitter доброволно да се превърне в проводник на насилие, обиден език срещу потребителите, особено срещу най-уязвимите като жените, небинарните лица и др. Загрижени сме за всяка стъпка, с която Twitter може да урони подсилването на политиките и механизмите, създадени да защитават потребителите".

На събрание на служителите на Twitter настоящият изпълнителен директор обяви, че бъдещето на компанията е неясно и не се знае в каква посока ще поеме тя с идването на новия си собственик.

Европейската комисия предупреди Елон Мъск да следи за спазването на дигиталните правила. Говорителят Йоханес

Продължава на другата страница...


Барке каза, че Дигиталната агенция на ЕК, която има за цел да предпазва онлайн потребителите, ще прилага правилата за всички социални платформи. Сделката за смяната на собствеността трябва да приключи в края на тази година, а акциите на борсата на Twitter ще бъдат изкупени и платени на всеки акционер, след което ще станат изцяло частна собственост.

Г-н Мъск е запознат с европейските правила за автомобилите  и бързо ще се адаптира съм тези изисквания и за социалната си мрежа. Но след като веднъж стане едноличен собственик, ще трябва да прилага и да следи за прозрачността и разпространението на съдържанието, на рекламите и алгоритъма, по който информацията достига до своите таргетирани лица.

Отливът от Twitter показва страх от цензура

Докато дебатът добър или лош ефект ще има новият собственик върху свободата на словото въобще, някои известни личности вече закриха профилите си в Twitter.

 

Британската актриса Джамила Джамил, известна с участието си в тв сериала The Good Place, написа в Twitter, че очаква платформата да стане място на беззаконие, на повече омраза, ксенофобия и фанатично женомразство. И с това тя обяви своя последен Tweet за своите над 1 млн. последователи.

 

Още мнения по темата може да проследите тук: