Начин на живот

Пролетно почистване. Навиците, от които е време да се откажем

Всъщност как започнах да пуша? Защо го правя и сега, 20 години по-късно? Колко от живота ми всъщност минава по навик? И работата ми ли е навик? Пали ли ме още? А връзката ми? Гори ли там нещо или просто така сме си заедно?

Умирам си за момента, в който ще ме питат „Имате ли огънче?“ и аз ще кажа рязко „О, разбира се, че не. Не пуша. Пречи ми на народните танци.“
45% от решенията, които вземаме всеки ден са на база навик.

Мисля си за това докато по навик обикалям за пети път центъра на София, за да намеря къде да паркирам и да не ходя твърде много до офиса. Знам, че точно по тези улички няма да има място, но го правя всеки път, до затвърждаване на знанието от навика.

Тази информация (всяко второ решение взимаме по навик!) е малко трудна за преглъщане, особено за мен, която се имам за много импулсивна, неподвластна на рутина и нерядко находчива и леко ексцентрична (но дали?). Това непотърсено знание, което ми попадна в книгата „Силата на навика“ на Чарлс Дюиг, ми подейства направо съсипващо. Особено в момент, в който както повечето хора напоследък , искам да променя определени неща в себе си. Да започна на чисто. Мисля си го, докато по навик си паля цигара по пътя към офиса.

Всъщност как започнах да пуша? Защо го правя и сега, 20 години по-късно? Колко от живота ми всъщност минава по навик? И работата ми ли е навик? Пали ли ме още? А връзката ми? Гори ли там нещо или просто така сме си заедно?

Пролетта е перфектното за равносметка на закърнялото, което трябва да се махне от живота ни. За решимост за борба с лошия навик. Нещо като закъсняло Новогодишно обещание. Сещате се, онези неща с фитнеса, спирането на цигарите, търсенето на истинската любов, шоколада и виното само с повод, няма да се ядосвам повече...

Та ако приемем, че е е време за пролетно почистване на тялото и душата...

Време е да се откажа от колата.

Има поне няколко добри моменти да спра да шофирам, особено в градски условия и по навик, ако не е наложително. Съвсем не на шега – горивото поскъпва и може да си облекча бюджета, влагайки го в нещо по-смислено. А ако сте екологично загрижени – правите добро и на природата, стигайки от точка А до точка Б с краката си. Така правите обаче много и за себе си. Никак не е мит, че ако всеки ден методично извървявате своите 10 000 крачки, ще бъдете в чудесна форма и няма да се налага да правите спринт преди да покажете тяло на плажа – все пак юни е зад ъгъла. Ходенето е чудесен начин да разтоварвате мозъка си, докато натоварвате тялото си умерено. Чудесен начин е също да срещнете познати и непознати, да изпиете едно кафе по пътя, да слушате музика и да ви личи, да се усмихнете на непознати. Някои ще ви мислят за луди, други ще ви върнат усмивка. Изкоренява и друг навик – нецензурните пожелания към колегите на пътя. Пешеходството отнема повече време, но резултатът ще ви учуди.

Време е да спра да пуша.

Както и при горивото – ще спестя сума, която ме изненадва. В моя случай един път месечно мога да си почивам в добър хотел със СПА през уикенда, ако просто спра да димя по навик и не дам парите за това. Ще мога да извървя онези 10 000 крачки без да се задъхвам. Няма да кашлям сутрин по онзи плашещ от COVID-19 начин. А и няма да мириша на цигари, няма да имам нужда от място в салони за пушачи тип лисичарник, ще си седя като бял човек в заведението. Ще усещам вкусовете на храната и виното по-добре. Да не говорим, че ще изглеждам и по-модерна. Умирам си за момента, в който ще ме питат „Имате ли огънче?“ и аз ще кажа едно рязко „О, разбира се, че не. Не пуша.“ Историята ми с цигарите е дълга и задимена, но ако не успея да ги спра от раз, поне ще пробвам с нещо, което не образува дим, миризма, пепел и най-вече не ми вреди като цигарите, но заменя навика от пушенето.

Например корейското lil SOLID 2.0, което нагрява тютюна, а не го гори. Устройството, за разлика от другите бездимни устройства на родния пазар, е еднокомпонентно, което го прави още по-лесно и удобно за употреба. lil SOLID 2.0 използва технология за индукционно нагряване на истински тютюн, посредством щифт, така че да се генерира аерозол без горене, дим и пепел. При устройства за нагряване на тютюн като lil SOLID 2.0 има нагряване до много по-ниски температури, в сравнение с пушенето на цигари, по-ниската температура на нагряване отделя значително по-малко вредни и потенциално вредни вещества, а някои от тях изобщо липсват. Отделеният аерозол не се просмуква в дрехите ми, не кара косата ми да мирише лошо, не вмирисва дома ми, просмуквайки се в дамаските, пердетата и килимите.

Има още...


Време е да спра да довършвам многоточията и да спра да се саботирам сама.

Нали знаете – онези моменти, в които и в работата, и в любовните отношения правите една и съща грешна стъпка – измисляте си собствен сценарий за неща, които не са ви напълно ясни. Обичайно този сценарий не е много близко до реалната ситуация и вие изненадващо добре успявате да направите трагедия от нещо, което иначе би трябвало да бъде документалистика или дори романтична комедия. И всичко идва от навика да подозирате, прогнозирате, доизграждате и мислите през собствената си призма. Това с броенето до 10, а и до доста повече, наистина помага в такива ситуации. Ако си обещаете да изчакате цялата информация преди да правите заключения, ще се предпазите от прибързани действия, собствени филмови продукции и заблуди. Може да допълните и малко позитивно мислене – нищо, че е клише. Работи.

Списъкът ми може да продължи до безкрай, мисля си докато вървя обратно към колата. Решена, че това е последният път, в който ще я ползвам без неотложност. Даже си купувам чадър по пътя. Изхвърлям цяла кутия цигари в кошчето. Многоточията засега ги оставям настрана. Но преборвайки дори само тези 3 навика, процесът в моето пролетно почистване на лоши навици ще стане необратим. Brand new me! Известно е, че промяната в един лош навик ще доведе до промяна и в други. Както установява Дюиг „Хората, които правят физически упражнения, обикновено започват да се хранят по-здравословно и стават по-продуктивни на работа. Те пушат по-малко и са по-търпеливи към колегите и семейството си. Използват кредитната си карта по-рядко и казват, че не се чувстват толкова стресирани. Физическите упражнения са едни от онези основополагащи навици, които предизвикват цялостна промяна в начина ни на живот”.

Ето и моето Топ 3 от всички умни съвети за елиминаране на лоши навици:

Дефинирайте дългосрочната си полза от почистването. Ако трябва, я запишете на лист и го сложете на хладилника, на огледалото в банята, на телевизора и на още 26 места, от които неумолимо да ви напомня какво печелите.

Измислете заместител на мястото на отворилото се пространство или намалете вредата. Вземете бездимна алтернатива вместо цигара, изяжте ябълка вместо кифла.

Награждавайте се за малките победи. Например: с шоколад след 2 часа народни танци, СПА със спестеното от горимите цигари, които отказахте, пътуване без багаж до морето, когато преборите склоннноста си за дописване на апокалипсиса сега.

Следвайте ме за още съвети.

Текст: Ана Павлова