Начин на живот

Селфи самочувствие: за момичетата и техните образи онлайн

"Изкривеното Селфи" - филм за дигиталната ни реалност

Не е изненада, че нашите представи за това какво е женската красота са увредени. Днес, 15 години след появата на емблематичния филм "Еволюция", който засегна проблема за манипулацията на снимките в рекламата, темата за дигиталното изкривяване на образа на жените и младите момичета е повече от актуален. Новият филм на Dove "Изкривеното Селфи" разглежда именно този въпрос, като показва до каква огромна степен апликациите за ретуширане могат да ни отдалечат от реалността и как младите момичета дигитално изкривяват собствения си външния вид за социалните мрежи.  

"Изкривеното Селфи" е базиран върху нови изследвания по проекта Dove self-esteem и разкрива емоционалните и физически фази в процеса на публикуване на едно селфи. Набляга се върху факта, че инструменти за редакция на изображенията, които преди са се ползвали единствено от професионалистите в тази област, сега са достъпни за всяко младо момиче само с натискане на един бутон.

62% от момичетата на възраст 10 – 17 години използват подобни филтри или приложения.

Няма никакъв контрол върху това явление. Виждаме как момичета филтрират и заличават своята идентичност, докато седят в собствените си спални. След като цяла година се прекарваше повече време пред екраните и това доведе до повишено облъчване с нереалистични идеали за красота и съответния натиск, настъпи важен момент да се реагира на всичко това.  

Филтрите в социалните мрежи и апликациите за редакция на изображения дават съвсем различни възможности на момичетата да проявяват творчество в своите фотографии, позволявайки им да експериментират в себеизразяването. Но когато по този начин се изкривява действителният външен вид на момичетата, в опит да се посрещнат нереалистични, невъзможни за постигане в истинския живот стандарти, това може да има трайно вредно влияние върху самочувствието на тези момичета.

Фактите зад филма "Изкривеното Селфи"

Широко изследване по проект Dove self-esteem, което позволява на филма да "стъпи" върху реални данни и статистики, показва мащаба на разглеждания проблем:

* 62% от момичетата на възраст 10 – 17 години биха използвали филтри или приложения, за да променят начина, по който изглеждат на своите снимки

* 1 от 10 момичета между 10 и 17 години се е случвало да пропусне училище заради негативни коментари в социалните мрежи

* 73% от момичетата биха взели решение да не публикуват снимка, ако не изглеждат достатъчно добре на нея

* 59% от момичетата имат нужда от одобрението на приятелка, преди да публикуват снимка

* 24% от момичета не се чувстват красиви, ако не получават харесвания на снимка, която публикуват в социалната мрежа

Какво искат момичетата?

Важно е да се отбележи, че според самите момичета, те щяха да се чувстват по-уверени, ако изображенията в социалните мрежи отразяваха по-точно външния им вид в нормалния живот: 

* 61% от момичетата искат социалните мрежи да отразяват повече реалния живот

* 33% от момичетата смятат, че не отговарят на стандартите за красота, които инфлуенсърите налагат в социалните мрежи

* 61% от момичетата биха искали светът да се фокусира повече върху личността, отколкото върху външния им вид

* 29% от момичетата се чувстват по-малко красиви, когато гледат снимки на инфлуенсъри и знаменитости в социалните мрежи

Как позитивно да използваме социалните мрежи?

Трябва да помогнем на момичетата да изживяват социалните мрежи по положителен начин, като превърнем социалните медии повече в място за себеизразяване, отколкото за търсене на одобрение.

Изследванията по проект "Dove self-esteem" показват, че използването на oбучителните ресурси, с които разполага проектът, в това число онлайн материали и дигитални игри, може значително да подобри увереността в собственото им тяло и уменията им да изживяват социалните мрежи по по-здравословен начин.   

Професор Филипа Дидрихс, психолог в Центъра за изследване на външния вид към Университета на Западна Англия и експерт по представяне на тялото, казва:

"Някои аспекти на социалните мрежи могат да помогнат за укрепване на социалните връзки и позитивното усещане, но в последните години десетки изследвания показват, че социалните мрежи могат да влияят негативно върху увереността в собственото тяло, настроението и самочувствието".

Образователните материали 

Разработени в сътрудничество с Центъра за изследване на външния вид – най-голямата в света група с фокус върху ролята на външния вид и представянето на тялото за цялостния живот на хората – обучителните материали могат да се свалят безплатно. Създадени са и онлайн инструменти, които дават възможност на родителите и всички загрижени лица да помогнат на децата да се справят с натиска за постигане на определен външен вид и околния свят.

Включена е специална секция, която помага на родителите да разберат с какви предизвикателства се сблъскват младите хора онлайн.

Кампанията насърчава общуването по темата и дава съвети за това как социалните мрежи могат да се превърнат в здравословна среда за щастието на младите хора – от избиране на позитивно и разнообразно съдържание в социалните мрежи до осъзнаване, че в социалните мрежи се излагат на показ "най-хубавите страни" на хората.

Образователните материали са част от мисията на проект Dove self-esteem до 2030 година да осигури обучение по самочувствие на 250 милиона деца. Така проектът ще се превърне в най-големия в света източник на обучение по самочувствие и увереност в собственото тяло.

Тази година България също се присъедини към програмата. Съвместно с "Академия за родители" и "Асоциация родители" екипът на Dove организира обучения за подобряване на самочувствието сред деца и подрастващи. Предстоят още училищни обучения в цялата страна. Подготвя се също поредица от полезни безплатни уебинари за родители, които може да намерите в сайта на "Академия за родители". 

Как можете да се включите?

Нека създадем по-всеобхватна и по-малко съобразяваща се със стандартите дефиниция за красота, така че момичетата, които израстват със социалните мрежи, да израстват и със самочувствие. Включете се на www.dove.com/bg/selfesteem, където можете да свалите образователните материали. Те ще ви помогнат да поговорите с някой млад човек във вашето обкръжение относно социалните мрежи и представата за собствения му външния вид.