Начин на живот

Сису – една от тайните на скандинавците за щастлив живот

Това не е просто дума - това е една от причините за успеха според мнозина

Сису – една от тайните на скандинавците за щастлив живот

снимка: Julia Larson / pexels.com

През последните години все повече се засилва интереса към Скандинавието. Тази мода започна да се наблюдава и в България, най-вече с т.нар. „хюга“. Философията да се радваме на малките неща – срещи с добри приятели, вкусна храна, старо вино, четене на интригуваща книга под завивките с чаша горещ шоколад в ръка…

Скандинавците са интересни не само защото имат денонощие с повече тъмни часове, със странния си език и историята за своите викинги. Днес в държавите на Скандинавския полуостров живеят може би най-развитите общества в целия свят.

Те имат висок жизнен стандарт, най-добрата образователна система, работещо здравеопазване, ниска престъпност, силно развита социална система и либерална политика. Постигнали са всичко това въпреки ужасно суровия климат и дългите нощи.

Затова не е изненада, че често надникваме в тяхната култура, за да потърсим кое е това, което им дава толкова сила.

Сису е една от тайните на скандинавците

Ако не ви звучи познато, не се притеснявайте, това е философия, родена именно на тези географски ширини и разпространена изключително само там. Дали това сису е умение, което можем да научим и ние?

През 1745 г. Даниел Юслениус, финландски епископ, записва в дневника си думата „сисукунда” и я дефинира като "мястото в човешкото тяло, откъдето идват силните емоции". Днес на финландски думата „сису“ буквално означава „кураж“ и „преодоляване на трудности“. Сису е манталитет, според който не трябва да се предаваш пред каквито и да е тежки моменти, които живота ти поднася. Това е преборването и справянето с препятствия.

За финландците (а и за останалите скандинавци) сису е енергия, вътрешна сила, която всеки човек притежава, но която трябва да се изкара на показ. Тази дума е станала синоним на „финландския дух“.

Има още...


Всичко или нищо

Да заложиш всичко – усилията си, действията си и мисленето си в една посока, да ги посветиш на това, което силно желаеш. Без компромиси. Смята се, че този начин на мислене идва още от времената на викингите, когато животът в този район е бил един от най-суровите в Европа, а и в света. Тогава да си силен, постоянен и решителен, не е било просто въпрос на избор – било е въпрос на оцеляване. Финландците обаче продължават да следват тази философия столетия наред, като остават непримирими към всички злини и несправедливости, които им се случват.

Сису е една от причините за успеха, убедени са социолози и други специалисти. Това е не просто дума – това е способността да живееш, осланяйки се на тези принципи. И как да не повярваме на финландците и на техните съседи – животът им и техните постижения карат много страни да искат да се доближат до тях. Интересното е, че тук не говорим за държавна политика, за финанси, за закони или други мерки, познати на обществата. Говорим за вътрешна философия, която е едновременно личен избор, но и колективен пример.

Ако наистина в човешкото тяло има място, откъде извира нашата сила, емоциите, които ни дават заряд, най-малкото, което можем да направим е да се вгледаме в себе си и да потърсим това място. Защото не една и две философии и религии ни учат именно на това – че силата идва отвътре. 

 

Хюга или комфорт без усилия