Начин на живот

Sony Xperia Z1 – чуден градски смартфон

Едва ли има и капчица необходимост да си обясняваме колко e важен смартфонът на всяка уважаваща себе си градска дама.

Sony Xperia Z1 – чуден градски смартфон

Едва ли има и капчица необходимост да си обясняваме колко e важен смартфонът за всяка уважаваща себе си градска дама. От средство за комуникация на базисно ниво – помниш ли мобифоните, помниш ли – през нещо с почти цветен дисплей, и призивите на мобилните оператори за свързаност в мрежата, когато това все още звучеше някак екзотично, та до днес, когато ръката ти сякаш не е цяла, ако в нея изящно не блещука твоя верен смартфон. Просто той вече е съвсем неотделима част от всичо, което наричаш „моят живот“. Дори в моментите, в които ти се иска да го изключиш вовеки :)

В светлината на горното, нямаше как да не се зарадваме действително искрено на новината, че новото бижу на Sony вече е факт. Xperia Z1 ни спечели първо с обещанието за тотална водоустойчивост. Коя от нас не е очаквала трепетно обаждане и, съответно, била придружавана от смартфона си и в банята? Лоша идея, ама се случва. Пък с Xperia Z1 хич няма защо да се притесняваш, че някаква си влага ще провали връзката ти, метафорично погледнато. Сега, като се каже водоустойчив, и човек някак си представя вещ, недотам елегантна. В случая на Sony това няма как да е по-далеч от истината. Виж го само – тънък, лек, с фини детайли, трептящ за живот.

Но, моля, нека изящната външност не те заблуждава. Под бляскавия корпус на Xperia Z1 те очаква най-доброто от технологията със запазен знак Sony, с 4-ядрен процесор на 2,2 GHz. Прекалено изкушаващо ни е да направим аналогията с градската дама, която зад привидно крехкия си вид крие силен характер, затова, ами ето, правим я. Забравихме май да уточним теглото на това чудо, а то си е вечатляващо – 170 г! Върхът на технологичните мечти е уникалната камера, съчетание на G Lens, отнеслата куп награди Sony технология, със сензор Exmor RS™, която ще пази спомените ти в отличните 20.7 MP. След като заснемеш важното ти, следва Super Resolution обработка: тази технология анализира всеки пиксел в изображението и възпроизвежда липсващите, осигурявайки ти ама най-контрастните снимки. Ако всичко правиш на скорост, то високо ще оцениш Timeshift burst технологията на новия смартфон; с възможността да улавяш 61 кадъра в секунда много трудно нещо ще ти се изплъзне.

Предполагаме и че си от хората, които искат да имат цялата информация, помислено е. Xperia Z1 е екипирана с функцията Info-eye, която моменталически те информира за току-що заснетото, директно през визьора. Ако си доволна от резултата, естествено, искаш да си споделиш, човешко е. Тук влиза в употреба страхотния Social live, с който понятието „в реално време“ вече важи и за връзката между смартфона и социалните ти мрежи.

Колкото и да са яки характеристиките, обаче, нормално, понякога светът просто не е достатъчно интересен. При всяка такава несгодна ситуация включваш камерата на своя верен Z1 в режим „добавена реалност“ и само гледай какво става. Ефектите при този режим добавят анимации към фотосите, и то какви – от динозаври до каквото се сетиш из подводния свят. Имай предвид, че нови приложения за камерата се пускат постоянно, така че на практика възможностите са неограничени.

След всичко изписано за самите снимки, май е редно все пак да споменем и за удивителния дисплей. Официалното му име е Full HD TRILUMINOS™ Display for mobile с X-Reality for mobile. Създаден с най-новите BRAVIA® технологии на Sony, оптимизирани за мобилна среда, големият 5” Full HD сензорен екран ти гарантира невероятно визуално изживяване.

Уникалната за Sony TRILUMINOS Display технология създава невероятно истински и естествени светлосенки,  а традиционно трудното за възпроизвеждане червено, морско синьо и изумрудено зелено вече не стоят загрозително на морските ти снимки, а, напротив, блестят в цялата си прелест.

Лицата също вече не сивеят – освен ако сами не са си виновни, де – и кожата виждаш с нейните естествени тонове.