Начин на живот

"Сървайвализъм": умението да оцеляваш стана модерно в пандемията

Новата мания в Испания

"Сървайвализъм": умението да оцеляваш стана модерно в пандемията

Снимка: Daiga Ellaby/Unsplash

Слънчев ден е в планините, само на час път от Мадрид, испанската столица. 

Група от цялата страна се събира, за да участва в необичайна дейност на открито.

"Можете да използвате това като връх на стрела, връх на копие или острие на брадвата. Можете също да го използвате, за да разпалите огън", обяснява инструктор, показвайки тънко парче, което току-що се е отчупило по-голяма скала.

Това е един от многото курсове за оцеляване, организирани в цяла Испания. Участниците се обучават на основните умения, необходими за преминаване през всякакви животозастрашаващи сценарии, разказва "Евронюс".

Инструкторът по дългогодишно оцеляване в училището за оцеляване "Хуан Лопес" също е от така наречените "препъри" (preppers), или "подготвени". Термин, дефиниращ онези, които се готвят за каквото и да е бедствие, защото такова може да ни сполети по всяко време.

Това е убеждение, което се налага все повече с пандемията, твърди инструкторът по оцеляване.

"Хората започват да мислят, че да живееш ден след ден е контрапродуктивно", казва Хуан.

"Ако имаме знанията и можем да адаптираме оборудването си, за да оцелеем няколко дни, тогава в разгара на тези пандемии или в извънредни ситуации, ще можем да се спасим."

"Сървайвализъм"

Умението да оцеляваш и да бъдеш подготвен за всякакви екстремни ситуации е нещо като тренд в Испания. Това не е случайно, тъй като страната беше силно засегната от пандемията. За по-малко от година търсенето на подобни курсове се е увеличило с повече от 30 процента според Игнасио Ортега, ръководител на училище за оцеляване:

"Едно е да преживеете ситуация на оцеляване, ако сте изгубени в планините. Друго е да сте в ситуация на оцеляване, когато може да бъде засегната цялата държава."

"Когато спасителните екипи, системата за социално осигуряване, здравната система се сринат..."

"Хората осъзнават те не могат да разчитат на помощта на външни професионалисти, както преди. Така че те се нуждаят от самоуправление, самосигурност. Нормално е да търсят обучение."

"За всеки случай"

Кризата с Covid-19 убеждава Паскуал, че има нужда от подготовка по оцеляване. Предприемачът пътува чак от Валенсия, на 4 часа път, за да посещава курса. Той казва, че иска да се научи какво да прави, за да защити семейството си, ако най-лошото се случи.

"Това, което ме мотивира да дойда в своята основа е ситуацията на несигурност, която изпитваме. Не толкова се тревожа за пандемията, колкото за това какво може да се случи след нея", уточнява Паскуал.

"Икономическата криза, която преживяваме и от която ще страдаме години наред, е причината."

"Когато държавната помощ изсъхне, може да започнем да наблюдаваме масови съкращения в компании и т.н. Може да видите недостиг на храна в градовете, ситуации на хаос, може да има бунтове. Така че по-скоро бих поел инициативата да се подготвя за всеки случай."

Общностите от определящи себе си като "препъри" процъфтяват в социалните медии, където потребителите обменят опасения и съвети, за да се справят с потенциални катастрофи. Получаването на достъп до личната им сфера обаче не е лесно, забелязва "Евронюз".

Сървайвалистите, забулени в тайна

Един сървайвалист, с когото европейската медия е влязла в контакт в последния момент е отменил срещата. Друг пък се е съгласил да изпрати кадри от запасите, които той съхранява, за да се справи с потенциални бедствия, но при условие за анонимност.

Гориво, комплекти за оцеляване, дехидратирана или консервирана храна, но също и камуфлажно облекло, противоядрено оборудване, оръжия и боеприпаси.

Това са само някои от предметите, които "подготвящите се" държат на индивидуални или колективни места за съхранение. Локациите на тези резерви винаги се пазят в тайна.

Има и още...


"Скакалецът и мравката"

Роден в Съединените щати по време на студената война и понякога свързан с идеологии с крайни права, "сървайвализмът" в Европа се развива често в по-малко радикални форми. Философията на онези, които се описват като неооцеляващи, или "препъри", въпреки това е тревожна в очите на социолога Бертран Видал, който е експерт по оцеляването.

"Сървайвалистите се организират в общности, те се опитват да споделят средствата за преодоляване на несгоди. За тази цел те използват баснята за скакалец и мравка", казва Видал. "От едната страна са скакалците, които не са предвиждали идващата зима, катастрофата. Иначе известни като всички нас. А от другата страна са оцеляващите, мравките, които се организират, които се запасяват и се затварят в общности, като колонии."

"Те ще бъдат избраниците на Апокалипсиса, избраниците на следващия свят, победителите, докато ние, скакалците, ще бъдем губещите и почти заслужаваме да умрем по време на края на света."

Споделяне на ноу-хау

Следващият свят е това, за което се готвят семействата, които "Евронюз" среща близо до град Толедо, южно от Мадрид. Те не са сред онези, които желаят вреда на скакалците, а по-скоро са готови да споделят знанията си.

Тези опитни "препъри" ни отвеждат до едно от познатите им места, където понякога идват да се свържат отново с природата и техниките на предците. Като една подземна фурна, с която се връщат към праисторията. Но това, което днес е хоби, може един ден да послужи за по-сериозна цел.

"Едно е да сте подготвени за това, което може да се случи, а друго е да сте подготвени за онези, които може да искат да ви навредят", предупреждава инструкторът по подготовка и оцеляване Хавиер Гарсия Серано.

"Защото, за съжаление, когато се случи нещо лошо, винаги има хора, които да убиват, да обират, да грабят."

"Така че винаги трябва да се опитвате да скриете вещите си, да закопавате основни предмети на места, които само вие знаете. Това може да ви измъкне от неприятности. Надявам се, че нищо няма да се случи. Но в един или друг ден лошото ще дойде."

 

Испания въвежда 4-дневна работна седмица