Начин на живот

Супер Луна – феноменът, който снощи спря дъха ни

За първи път тази година

Супер Луна – феноменът, който снощи спря дъха ни

Photo by Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

Първата супер Луна за годината изгря снощи, в нощта срещу 27 април. Заради това американската космическа агенция НАСА определи я определи като "розова", защото я наблюдаваме през април. Тогава цъфти цветето розов флокс, което дава име на астрономическото явление. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Santiago Adicto (@santiagoadicto)

И макар за нас супер Луната да изглежда магично и впечатляващо, тя има своето научно обяснение – наблюдаваме я, когато Луната е във фаза пълнолуние и най-близо по орбитата си до нашата планета. Това кара спътникът на Земята да изглежда по-голям от нормалното и да ни кара да се чувстваме сякаш сме в картината „Звездна нощ“ на холандския художник Винсент ван Гог.

 

Астрономията обаче не използва термина „супер Луна“. Явлението се нарича „Луна перигей“ или „перигейско пълнолуние“, защото "перигей" означава близо до Земята. Името „Супер Луна“ е измислено от астролог Ричард Нол, който изследва въздействието на по-голямата луна върху хората. Тя предизвика и реални физични ефекти върху планетата, като например прави обичайните приливи и отливи по-големи. 

Разгледайте в галерията ни красивите кадри от последната нощ, заснети от различни части по света – Франция, Великобритания, САЩ и още!

 

Художникът, който лекува раните на града